Kollár prelieva státisíce eur medzi svojimi firmami a hnutím Sme rodina
02 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár od roku 2016 prelieval peniaze medzi svojimi firmami a hnutím. Hnutiu v roku 2019 požičal vyše 700-tisíc eur a na začiatku roku 2020 ďalších 400-tisíc eur. Peniaze smerovali na predvolebnú kampaň Sme rodina. 


Kollár tak počas posledných rokoch prelial z hnutia na účty svojich firiem alebo naopak státisíce eur, upozornili Aktuality. Zároveň ďalšie státisíce do hnutia, ktorého je predsedom, sám natlačil. Aktuality zdôrazňujú, že nie všetky Kollárove obchody pôsobia logicky. 

Medzi rokmi 2016 až 2020 dostalo hnutie Sme rodina od štátu stranícky príspevok vo výške približne štyroch miliónov eur. Strany, ktoré vo voľbách prekročia tri percentá, totiž dostávajú zo strany štátu príspevok na každý jeden voličský hlas. Parlamentné strany dostávajú navyše peniaze za mandáty v NR SR. Značná časť týchto peňazí smerovala do Kollárových rúk. 

V roku 2017 hnutie uzatvorilo zmluvu na kúpu straníckeho sídla od firmy Goimpex Bratislava, ktorá patrí Kollárovi. Zmluva bola výške zhruba 1,2 milióna eur pričom hnutie neskôr investovalo  pol milióna eur na prikúpenie ďalších  priestorov. Spoločnosť Goimpex tak napokon inkasovala viac ako 1,7 milióna eur. 

Ruskí voliči väčšinovo schválili zmeny ústavy
Zo spracovania vyše 50 percent odovzdaných hlasovacích lístkov zmeny v ústave Ruskej federácie podporilo 76,24 percent voličov. Proti bolo 22,93 percenta, vyplýva z čiastkových výsledkov zverejnených Ústrednou volebnou komisiou (ÚVK), podľa ktorých... Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„Každá politická strana podľa zákona má právo, aby si kúpila vlastné priestory, a teda tak, ako to urobili iné strany, sme to urobili aj my. Uvedené prepojenie osôb sme nezamlčovali, ale riadne oznámili a uviedli do výročnej správy a rovnako do auditu. Teda sme v ničom neporušili zákon,“ bránil sa pred dvomi rokmi Kollár. 

Aktuality vypátrali aj ďalšie toky peňazí, ktoré smerovali z kasy hnutia do Kollárových firiem. Sme rodina si od roku 2016 prenajíma autá od firmy Goimpex a tiež ďalšej Kollárovej firmy Fun media group. Počas posledných štyroch rokov si tak jeho spoločnosti zarobili približne štvrťmilióna eur. 

Naopak niektoré priestory, ktoré si hnutie od Kollára kúpilo, teraz prenajíma jeho firmám, na čom ročne zarobí niekoľko desiatok tisíc eur. Šéf Sme rodina však do hnutia nalieva aj peniaze zo svojho vrecka. Medzi rokmi 2019 až 2020  od neho do hnutia smerovalo viac ako 1,1 milióna eur. 

Podľa riaditeľa Transparency International Slovensko Gabriela Šípoša musel Kollár do hnutia peniaze naliať kvôli tomu, že Sme rodina minula tretinu svojich financií práve na nákup nehnuteľností. Hnutie teda nedisponovalo dostatkom peňazí, čo Kollár vyriešil takýmto spôsobom. Šípoš dodáva, že pri týchto transakciách je na mieste zvýšená pozornosť. 

Trump skúpil takmer celé svetové zásoby remdesiviru. USA nechcú spolupracovať so svetom
Remdesivir, ktorý vyrába spoločnosť Gilead Sciences, je doposiaľ jediným povoleným liekom na liečbu nového typu koronavírusu. Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že od kalifornskej firmy kúpil takmer celé zásoby tohoto lieku.... Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok