Daňová kauza Zoltána Andruskóa pokračuje 13. júla
02 | 07 | 2020 I SITA

V pondelok 13. júla by na Okresnom súde Bratislava V malo pokračovať pojednávanie v daňovej kauze Zoltána Andruskóa, známeho z kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka.


Obžalovaný, ktorý v kauze vraždy investigatívneho novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uzavrel dohodu o vine a treste s prokurátorom, ktorú schválil aj súd, si momentálne odpykáva vo väzení za účasť na skutku 15-ročný trest.

Na pojednávaniach v kauze krátenia dane sa väčšinou nezúčastňuje, pričom dáva súhlas na konanie v neprítomnosti. Obžalovaným v tomto prípade je aj Ján M. Na súd chodí maskovaný kuklou a čiapkou a s médiami nekomunikuje.

Dvojica Zoltán Andruskó a Ján M. čelí obžalobe z trestného činu krátenia dane a poistného vo veľkom rozsahu. Podľa portálu dlžník.sk má Andruskó daňový nedoplatok presahujúci milión eur. Z pojednávania je vylúčená verejnosť, pretože to podľa súdu vyžaduje „iný dôležitý záujem obžalovaných“. Sudkyňa avizovala, že verejný bude až rozsudok. Predošlé naplánované pojednávania v tomto prípade boli zrušené pre situáciu okolo koronavírusu.

Na vládnu koalíciu čakajú ťažšie rozhodnutia ako pri Kollárovej diplomovke, hovorí sociológ
Humbug okolo celej kauzy diplomovky predsedu parlamentu Boria Kollára (Sme rodina) je „búrkou v pohári vody a veľký dážď z nej nebude“. Pre agentúru SITA to povedal sociológ Pavel Haulík. Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | SITA


Zoltána Andruskóa vyšetrovacie orgány označili v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka za sprostredkovateľa medzi objednávateľkou a vykonávateľmi. Pôvodne bol v prípade obvinený spolu s Tomášom Sz., Miroslavom M., Alenou Zs. a a podnikateľom Marianom K. Neskor ho však vyčlenili na samostatné konanie, keďže po svojom zadržaní od začiatku spolupracoval s vyšetrovateľmi.

Zároveň s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, v rámci ktorej mu pôvodne navrhovali trest desať rokov väzenia. S tým však nesúhlasil senát Špecializovaného trestného súdu, ktorý na verejnom zasadnutí vyzval procesné strany na dohodu o vyššom treste. Andruskó nakoniec súhlasil s 15-ročným trestom. Vo veci vraždy Kuciaka a jeho snúbenice pred súdom vypovedal ako svedok.