SaS vyzýva predsedu parlamentu Borisa Kollára na odstúpenie z funkcie (aktualizácia)
01 | 07 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS) vyzval Borisa Kollára (Sme rodina) na odstúpenie z pozície predsedu Národnej rady Slovenskej republiky.


Oznámila to predsedníčka poslaneckého klubu strany Anna Zemanová a predseda strany a minister hospodárstva Richard Sulík.

Aktualizácia 1.7. o 15.01 hod.

Predseda SaS Richard Sulík zdôraznil, že vládnu koalíciu nepovalia. Dodal, že rešpektujú nárok hnutia Sme rodina na post predsedu parlamentu. Na ťahu je podľa ich slov Kollár.

Sulík sa okrem toho sťažoval na odloženie rokovania o "podnikateľskom kilečku" až na riadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, čo považuje za nekorektný prístup zo strany predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina).

Je možné, že dáme návrh na odvolanie Kollára, hovorí podpredseda klubu Smer-SD
Opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) čaká, ako sa s problémom plagiátu diplomovej práce predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) postavia koaličné strany. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | SITA


Sulík tvrdí, že Kollár nedodržal dohodu o tom, že zvolá mimoriadnu schôdzu. Opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia odobrila vláda minulý týždeň, do parlamentu sa dostanú na schôdzu, ktorá je plánovaná od 7. júla.

"Mám pocit, že je to nekorektný prístup zo strany Borisa Kollára, lebo dvakrát veľmi jasne povedal, že zvolá mimoriadnu schôdzu, je to dokonca aj v zápisnici z Koaličnej rady, potom dohodu nedodržal. Som na to veľmi citlivý, presne viem z mojej skúsenosti, že ak sa nebudú dodržiavať dohody a platné pravidlá, je to začiatok konca," povedal Sulík novinárom. "Tak ďaleko by som nezachádzal," odpovedal na otázku, či ide o vydieranie.

Aktualizácia 1.7. o 15.33. hod.:

Zemanová doplnila, že SaS nebude hlasovať za žiadny opozičný návrh na odvolanie Kollára z funkcie šéfa zákonodarného orgánu. „Nie kvôli takejto smiešnosti, ako je ‚opajcnutá‘ diplomovka. Nespochybňujeme však nárok hnutia Sme rodina na pozíciu predsedu Národnej rady SR,“ priblížil Sulík.

 

Orbánova popularita medzi Maďarmi jednoznačne v čase pandémie stúpla
Popularita maďarského premiéra Viktora Orbána vplyvom opatrení vlády proti koronavírusovej pandémie jednoznačne stúpla. Vyplýva to z údajov prieskumu inštitútu Nézőpont zverejnených v stredu agentúrou MTI, podľa ktorých s prácou Orbána vyjadrilo... Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Teraz je podľa jeho slov na ťahu Boris Kollár. Podľa Zemanovej Kollár pochopil a zobral na vedomie rozhodnutie poslaneckého klubu SaS, ktoré bolo jednotné. „Mimoriadne ma teší, že dnešné rozhodnutie nášho klubu bolo jednotné. Mne totiž vždy záleží na tom, aby bol klub jednotný, aj keď nie vždy je to jednoduché,“ dodal Sulík.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ktorý vo februárových parlamentných voľbách kandidoval za SaS, by za odvolanie Kollára nehlasoval. „Je dôležité, aby pokračovala reformná vláda, ktorej súčasťou je aj hnutie Sme rodina, takže z môjho pohľadu by nebolo šťastné, ak by sa zredukovala na 78 poslancov v parlamente,“ uviedol.

"Samozrejme, nie je to uzavretá vec. Poslanecký klub sa bude radiť opäť, keď nastanú nové udalosti. Ale niekedy to uzavrieme. A keď to bude uzavreté, už nebudeme nikdy viac toto Kollárovi pripomínať, vyťahovať," skonštatoval Sulík s tým, že nie všetko funguje ideálne, a nemá preto zmysel zbytočne dokola "rozpitvávať" vec nikam nevedúcimi otázkami.

B. Kollár pripustil odchod z koalície, ak by musel odísť z postu šéfa NRSR (aktualizácia)
Šéf parlamentu Boris Kollár pripustil, že pre kauzu jeho diplomovej práce by mohlo hnutie Sme rodina, ktorého je predsedom, odísť aj z vládnej koalície. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | TASR, SITA


Aktualizácia 1.7. o 15.44. hod.:

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) spoločne s poslaneckým klubom Sme rodina berú výzvu SaS na jeho odchod z funkcie na vedomie. Pre TASR to povedala Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová.