Parlamentné voľby vo Venezuele sa uskutočnia v decembri
01 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Voľby do venezuelského parlamentu sa uskutočnia v decembri, uviedla v utorok Národná volebná rada (CNE), ktorú citovala agentúra AFP.


Národné zhromaždenie (parlament) je jedinou zložkou štátnej moci v krajine, ktorá je v opozičných rukách. Počet kresiel v Národnom zhromaždení sa zvýši zo súčasných 167 na 267, oznámila prezidentka CNE Indira Alfonzová.

Predsedom Národného zhromaždenia je opozičný líder Juan Guaído, ktorého vyše 50 krajín uznáva za právoplatného venezuelského prezidenta. V januári sa však zaňho vyhlásil aj Madurov spojenec Luis Parra, ktorého na poste koncom mája potvrdil Najvyšší súd. Opozičný líder prezidenta Nicolása Madura obvinil, že sa voľby snaží zorganizovať bez naplnenia "minimálnych podmienok transparentnosti".

Parra a Guaidó sa 5. januára 2020 obaja vyhlásili za predsedu parlamentu. Konali sa totiž dve odlišné hlasovania a padli aj obvinenia z "parlamentného prevratu".

Národné zhromaždenie v tom čase hlasovalo o predĺžení pôsobenia Guaidóa vo funkcii predsedu, ktorú zastáva od 5. januára 2019. Do budovy však boli vpustení len poslanci verní režimu prezidenta Madura a opoziční poslanci, ktorí s Guaidóom nesúhlasia. Guaidó označuje Parru za "spolupáchateľa diktatúry".

New York Times posunul protiruskú hystériu na novú úroveň neoverenými informáciami
The New York Times uverejnil článok, v ktorom tvrdil, že Rusko vyplácalo Talibanu peňažné odmeny za zabitie amerických jednotiek v Afganistane. Je tu len jeden problém - nič z toho, čo uviedli, nebola pravda, píše rt.com Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Mário Martinka