Na organizovaný zločin v ČR majú zásadný vplyv štruktúry vietnamskej mafie
01 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Vietnamská komunita v Českej republike dokáže rýchlo ovládnuť akúkoľvek sféru organizovaného zločinu. Na území štátu, v ktorom pôsobí, získava dôležité kontakty s ľuďmi na vysokých pozíciách. O jej vplyve na organizovaný zločin v ČR hovorí v rozhovore pre Parlamentní listy odborník, ktorý sa na vietnamskú komunitu zameriava. Vzhľadom na jeho bezpečnosť, rozhovor bude anonymný a nebude obsahovať žiadne mená ani názvy firiem, ktoré s ním súvisia.


Na úvod ďakujeme, že spolu túto tému môžeme otvoriť. Z nášho pohľadu je totiž dôležité, aby si čitatelia urobili obrázok o veciach, ktoré sa do médií prakticky nikdy nedostávajú. 

Rozumiem. 

Teraz k téme. Je možné vietnamskú komunitu považovať za nositeľa organizovanej trestnej činnosti?

Úplne jednoznačne. Zodpovedá tomu aj spôsob, akým je táto komunita na území rôznych štátov, vrátane ČR, riadená. Tento spôsob je typický pre veľké zločinecké organizácie. 

Čo presne tým myslíte?

Ide o veľmi sofistikovaný organizovaný zločin, zameraný na maximálne finančné zisky. Sofistikovanosť tohoto zločinu je podložená veľmi striktným rozdelením úloh jednotlivých členov vietnamských zločineckých štruktúr v rámci konkrétnych služieb: tak napríklad služba preclenia, služba dovozu rôznych druhov tovaru, služby zamerané na legalizáciu výnosu z trestnej činnosti robenú vo vnútri rozsiahlej vietnamskej komunity a ďalšie. 

S tými výnosmi sa deje čo?

Na základe zistení bezpečnostných a spravodajských služieb v ČR nezostávali nikdy zisky vietnamskej komunity na území nášho štátu, ale boli vyvážané do Vietnamu alebo do Nemecka. 

Za centrum diania je podľa mnohých považovaná pražská tržnica SAPA…

Tú sme považovali za stred obchodu vietnamskej komunity. 

Vráťme sa ešte o niekoľko rokov naspäť. Ako to bolo s preberaním trhu s drogami, najmä s pervitínom? O tom sa pravidelne hovorilo v súvislosti s vietnamskou komunitou. 

Vietnamskú komunitu je možné považovať za maximálne flexibilnú, rýchlo reagujúcu na potreby trhu. Typickým príkladom bol odklon od falšovania tovarov, ktoré bolo pre túto komunitu typické v 90. rokoch a začiatkom milénia, a následné zameranie sa na pestovanie marihuany až po výrobu a distribúciu pervitínu. 

Dotácie na rómsku kultúru si rozdeľovali ľudia prepojení na RTVS
Z Fondu na podporu národnostných menšín si ľudia blízki RTVS rozdeľovali tisíce eur. Peniaze určené na podporu rómskej kultúry získali aj hodnotitelia z iných komisií, ktoré o dotáciách na projekty rozhodovali. Napriek tomu, že sa vzájomne poznajú,... Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Áno, ide nám teraz o to ukázať čitateľom, ako fungujú drogy vo vietnamskej réžii. 

Vietnamská komunita je známa tým, že je schopná zaistiť veľkú kvantitu kvalitného tovaru, čím potom strháva aj ceny na trhu v desiatkach percent. Sú schopní získať prekurzory pre výrobu pervitínu cez svoje komunity. Pravdepodobne z Ázie a iných krajín. 

Okrem toho sú veľmi pracovití a nesmierne disciplinovaní, vďaka čomu výrazne znižujú šance na ich odhalenie. Majú obrovské množstvo vstupného kapitálu, z toho dôvodu sú schopní nakupovať prekurzory za hotovosť vo veľkých množstvách. 

K tej marihuane. Ublíži vôbec tejto komunite odhalenie miest na jej pestovanie?

Sú natoľko flexibilní a schopní, že nikdy nedôjde k odhaleniu organizátorov tejto trestnej činnosti, a v prípade odhalenia dôjde iba k postihu pre „pešiakov“, ktorí sa starajú o pestovanie marihuany. V prípade ich odhalenia je zo strany komunity o týchto ľudí postarané. 

K vybudovaniu miest na pestovanie je potrebná nemalá investícia, niekedy aj v miliónoch korún, ale pre vietnamskú komunitu je typické, že stavajú skutočne rozsiahle indoor miesta na pestovanie s obrovským množstvom pestovaných rastlín, kedy jeden pestovateľský cyklus v podstate pokryje náklady na ich vybudovanie. 

Naspäť k tržnici na pražskej Libuši. SAPA je známa svojou neprístupnosťou. Ako si normálny človek môže predstaviť systém tamojších katakomb? 

Hovorí sa o tom dlhodobo, ale je to iba v rovine špekulácií. Ani pravidelné úkony policajných orgánov, ani pravidelné kontroly zo strany rôznych úradov tieto špekulácie nepotvrdili. 

Je možné s touto tržnicou spojiť hlavy mafie?

Určite áno. 

Môžete to upresniť?

V rámci rôznych trestných káuz boli zistené informácie, že zisky z rôznych druhov trestných činností sú vo veľkom posielané mimo územia ČR. Veľa z nich putovalo do Nemecka, kde skončili u veľmi bohatých zástupcov vietnamskej komunity, ktorých je možné považovať za špičky týchto zločineckých štruktúr. Napojenie majiteľa vietnamských trhovísk bolo viackrát preukázané. 

Nastavenie minimálnych dôchodkov sa od januára určite zmení, avizuje Krajniak
Súčasné nastavenie nároku na minimálnu penziu, kedy nezáleží na výške príjmu, z ktorého penzista platil odvody, považuje minister práce a sociálnych vecí za nespravodlivé. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | SITA


Dochádzalo v SAPE niekedy k stretávaniu hláv organizovaného zločinu?

Nikdy sa to nepodarilo preukázať, ale je to veľmi pravdepodobné. 

Veľmi pravdepodobné?

Veľmi. 

Boli tieto stretnutia monitorované?

Bez komentára. 

Boli niektoré zo záujmových osôb z hľadiska spravodajských služieb a Polície ČR ďalej rozpracované? 

Bez komentára. 

Bolo niekedy na podobných stretnutiach možné vidieť českých politikov či biznismenov? 

Vietnamská komunita sa vždy snažila v maximálnej miere etablovať na území štátu, na ktorom žila a rozvíjala svoje obchodné aktivity. Jej cieľom bolo pre svoje záujmy získavať dôležité kontakty, a preto pravidelne organizuje rôzne spoločenské alebo kultúrne stretnutia, na ktoré pozýva zástupcov vplyvných skupín, či už ide o politikov, biznismenov alebo lobbistov. 

Môžete byť konkrétnejší?

Z operatívnej činnosti boli získavané rôzne informácie o napojení zástupcov vietnamskej komunity na dôležité osoby z rôznych oblastí spoločenského života, a o organizácii rôznych utajovaných večierkov, večerí, na ktorých sa zúčastnili zástupcovia vedenia komunity a veľa známych a vplyvných osôb z Česka. 

Je vietnamská komunita v ČR z hľadiska organizovaného zločinu zásadná?

Jedna z najzásadnejších pretože vďaka svojej pracovitosti, mentalite, disciplinovanosti a flexibilite je schopná ovládnuť akúkoľvek sféru alebo oblasť organizovaného zločinu, a v tejto sa v pomerne krátkej dobe stať bezkonkurenčnou. 

Poberanie dávky v nezamestnanosti sa niektorým nezamestnaným predĺži o ďalší mesiac
Približne 40-tisíc nezamestnaných, ktorí v súčasnosti dostávajú dávku v nezamestnanosti, bude túto dávku poberať ďalší mesiac. Vláda totiž v stredu schválila novelizáciu nariadenia o predĺžení podporného obdobia v nezamestnanosti počas trvania... Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | SITA