Kosovský prezident Hashim Thaci sa zaväzuje odstúpiť, ak príde k vojnovému súdnemu procesu
01 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Thaçi vyhlásil, že opustí úrad, ak Haag potvrdí minulotýždňové obvinenia vznesené proti nemu 


Kosovský prezident Hashim Thaçi sľúbil, že okamžite rezignuje, ak sa proti nemu vznesie obvinenie z vojnových zločinov na špeciálnom súde v Haagu, píše theguardian.com. Obvinenie, o ktorom ešte musí rozhodovať sudca v prípravnom konaní, bolo minulý týždeň dramaticky zverejnené. Thaçi bol v tom čase na ceste do Washingtonu kvôli rokovaniam v Bielom dome.

Obvinenie sa týkalo množstva zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov vrátane vraždy, zmiznutia, prenasledovania a mučenia. Toto obvinenie padlo na Thaçiho a ešte jedného kosovského politika, bývalého predsedu parlamentu, Kadriho Veseliho.

Tieto správy narušili plánované rozhovory medzi Thaçim a srbským prezidentom Aleksandarom Vučićom, ktoré zvolal Balkánsky mierový vyslanec Donalda Trumpa, Richard Grenell. Tieto dva štáty sú v spore odkedy sa bývalá srbská provincia odtrhla od Srbska po vojenskej kampani NATO v roku 1999. Rýchla dohoda o normalizácii vzťahov by priniesla Trumpovi diplomatické víťazstvo krátko pred prezidentskými voľbami v USA.

Kosovského prezidenta a 9 ďalších ľudí obžalovali z vojnových zločinov
Kosovského prezidenta Hashima Thaciho a deviatich ďalších bývalých separatistických bojovníkov obžaloval haagsky osobitný súd pre Kosovo (KSC) z celej škály vojnových zločinov spáchaných v 90. rokoch 20. storočia počas vojnového konfliktu so... Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Thaçi sa teda otočil a zamieril domov. Po niekoľkých dňoch ticha sa v pondelok večer objavil pred televízymi kamerami, kde vyjadril svoju nevinu a emocionálnym jazykom opísal svoje osobné pocity a oddanosť boju za oslobodenie Kosova. "Politické chyby v mieri som mohol urobiť, ale vojnové zločiny, nikdy," uviedol. Uviedol však, že počas úradovania nebude čeliť potvrdeným obvineniam. "Ak bude obvinenie potvrdené, okamžite rezignujem na funkciu vášho prezidenta a budem čeliť obvineniam," uviedol.

Thaçi, najmocnejší kosovský politik, je prezidentom od roku 2016, pričom pred svojim zvolením bol predsedom vlády Kosova. Počas ozbrojeného boja proti srbským silám v rokoch 1998 - 1999 viedol politické krídlo Kosovskej oslobodzovacej armády (KLA).

Špecializovaná prokuratúra v Haagu minulý týždeň uviedla, že podniká neobvyklé kroky ako zverejnenie obvinení skôr, ako sa obžaloba potvrdí, a to z dôvodu opakovaného úsilia Thaçiho „brzdiť a oslabovať“ prácu súdu. Cieľom prokuratúry bolo zabrániť Thaçimu podpísať dohodu v Bielom dome, vďaka ktorej by sa neskôr stal politicky nedotknuteľným. Americký diplomat vyhlásil, že prokurátori mohli byť podráždení politickým nátlakom Trumpovej administratívy.

"Mám rád Srbsko a nemám rád Kosovo", vyhlásil Zeman
Český prezident Miloš Zeman pricestoval na návštevu Srbska, kde po prílete do Belehradu vyhlásil, že nemá rád Kosovo. Srbsko pritom neuznáva nezávislosť Kosova. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | SITA


"Nevieme, kto a či vôbec niekto ovplyvňuje súd. Ale toto je legitímna otázka, pretože súd je otvorený politickému vplyvu," uviedla Andrea Capussela, bývalá vedúca ekonomického oddelenia Medzinárodného civilného úradu v Kosove od roku 2008 do roku 2011. Súd bol zriadený ako reakcia na správu z roku 2011, v ktorej obviňuje vedenie KLA vrátane Thaçiho z účasti na závažných trestných činoch.

Advokáti zaoberajúci sa obhajobou na súde uviedli, že vyhlásenie prokurátora bolo neospravedlniteľné. „Pravidlá sú krištáľovo jasné, ( hovoria ) že obvinenia, ktoré sa podávajú, sa majú považovať za dôverné a nesmú sa zverejniť skôr, ako to potvrdí sudca v predsúdnom konaní,“ uviedol Jonathan Rees, britský advokát, ktorý je na zozname obhajcov v Haagu. Rees uviedol, že súd by mal prokurátora potrestať za porušenie pravidiel. „Špecializované komory budú mať právomoc zabrániť pokračovaniu v konaní, ak bude ohrozená ich fundamentálna spravodlivosť,“ uviedol.

Väčšina obetí konfliktu v rokoch 1998 - 1999 boli etnickí Albánci. Niekoľko srbských vojenských a policajných úradníkov už bolo odsúdených medzinárodnými súdmi pre vojnové zločiny. KLA bola tiež obviňovaná z mnoho zverstiev vo vojne. Sám Thaçi má tiež veľa kritikov, hlavne za jeho kroky počas jeho vládnutia za posledné desaťročie. Mnohí ľudia v Kosove vnímajú vojnu ako spravodlivý boj za oslobodenie, pričom súdne konanie vidia ako škvrnu na reputácii nového štátu.

„Európa chcela, aby sa Kosovo stalo úspešným príbehom, a bolo by ťažké to dosiahnuť, keby ste dovolili Thaçimu dostať sa do väzenia,“ povedal Capussela. " Mnohí však teraz vidia, že politické vetry v Kosove sa zmenili."

Irán vydal zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa
Irán vydal v pondelok zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa a požiadal Interpol pri jeho zadržaní. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR