S Lučanským už by sme sa nezhodli, povedal minister Mikulec (aktualizácia)
30 | 06 | 2020 I Peter Haluza

Minister vnútra žiadnu politizáciu v Policajnom zbore nevníma.


"Ja nevidím žiadnu politizáciu a toto nie je celkom korektné, pretože ja som sa aj s pánom Lučanským o tom rozprával. Pýtal som sa ho na to, v čom vidí politizáciu a nevedel mi celkom na to odpovedať," vyhlásil v reakcii na oznámenie o vzdaní sa funkcie policajným prezidentom Milanom Lučanským minister vnútra Roman Mikulec.

"Boli aj veci na ktorých sme sa nevedeli zhodnúť a na ktorých by sme sa predpokladám ani do budúcnosti nezhodli," povedal ďalej minister s tým, že Lučanský pôsobil dlhé roky pod vedením R. Kaliňáka a D. Sakovej a preto mali na veci odlišný pohľad.

"Viete, ak chceme naplniť to, čo sme sľúbili pred voľbami, ak chceme dokázať očistiť policajný zbor, lebo tá dôveryhodnosť za uplynulé roky utrpela dosť vážnym spôsobom, tak jednoducho boli témy a boli oblasti, na ktorých sme nevedeli nájsť spoločnú reč. Ja som preto rád, že sa pán Lučanský rozhodol tak, ako sa rozhodol," dodal minister.

Marek Ťapák končí na poste programového riaditeľa RTVS
Na poste programového riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Slovenskej televízie (STV) prichádza od stredy 1. júla k zmene. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | SITA


Aktualizované 30.6. o 16.32. hod.:

Mikulec dnes zároveň zdôraznil, že po nástupe do funkcie vydal príkaz na zastavenie všetkých personálnych pohybov v policajnom zbore. "Nebolo to namierené na pána Lučanského," uviedol v súvislosti s argumentom odchádzajúceho policajného prezidenta o oklieštení jeho kompetencii.

Koalícia podľa neho momentálne zároveň prehodnocuje spôsob, akým by mal byť vybraný nový šéf polície.

Pokiaľ by súčasná koalícia nestihla nového šéfa polície vybrať do konca augusta, keď Lučanský končí, podľa ministra vnútra je jednou z možností, že zbor dočasne povedie policajná viceprezidentka Jana Maškarová. Pokiaľ ide o prípadnú výmenu šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana, podľa Mikulca to nie je na programe dňa. "Je šéf NAKA, ale uvidíme do budúcna," dodal minister vnútra.

Odchod Lučanského je začiatok očisty Policajného zboru, tvrdí Šípoš
Rozhodnutie Milana Lučanského považuje hnutie OĽaNO za začiatok očisty Policajného zboru. Pre TASR to uviedol predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | TASR


„Nechcem sa pozerať na to, ako sa policajný zbor politizuje,“ vyhlásil v utorok na tlačovej besede odstupujúci prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský. Ďalším dôvodom je oklieštenie jeho právomocí pri menovaní policajných funkcionárov.

Podľa neho viacero útvarov začína pociťovať svoju nefunkčnosť a aj personálne a technické problémy. Lučanský skončí vo funkcii ku koncu augusta.

Lučanskému sa nepáči, že mu niektorí predstavitelia vládnej koalície deklarujú nedôveru „na dennodennej báze“. Zdôraznil, že ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) si váži ako človeka, no ten sa „nie celkom orientuje v polícii“.

Lučanský je vo funkcii šéfa polície od júna 2018, vymenovala ho bývalá ministerka vnútra Denisa Saková. V roku 2019 následne Lučanský uspel vo výberovom konaní na post šéfa polície podľa novoprijatého zákona.

Súd oslobodil bývalého riaditeľa Lesov SR Jozefa M. (aktualizácia)
Prokurátor sa voči oslobodzujúcemu rozsudku exšéfa Lesov SR odvolal. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | TASR, SITA