Zostrelenie ukrajinského lietadla spôsobila ľudská chyba, tvrdí Irán
29 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Vojenský prokurátor v iránskej provincii Teherán v pondelok oznámil, že zostrelenie ukrajinského lietadla v januári tohto roka spôsobila ľudská chyba a nešlo o príkaz z vojenských miest. Informovala o tom agentúra Reuters.


Podľa prokurátora nič nenasvedčuje tomu, že by zostrelenie lietadla spôsobil kybernetický útok na iránsku raketu alebo systém protivzdušnej obrany. Dodal, že v súvislosti s haváriou zatkli už tri osoby.

Operátor systému protivzdušnej obrany si podľa prokurátora nevyžiadal povolenie od svojich nadriadených na to, aby na ukrajinské lietadlo vypálil dve rakety. Boeing 737-800 leteckej spoločnosti UIA omylom považoval za prichádzajúcu raketu, uvádza agentúra AP.

Lietadlo leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) sa 8. januára tohto roku zrútilo len niekoľko minút po štarte z teheránskeho Letiska imáma Chomejního. Pri nešťastí zomrelo všetkých 176 ľudí na palube.

Protesty vo Viedni vyvolali diplomatický spor medzi Rakúskom a Tureckom
Opakované strety medzi prokurdskými demonštrantami a tureckými nacionalistami v rakúskom hlavnom meste vyvolali nový diplomatický spor medzi Rakúskom a Tureckom, v dôsledku ktorého si ministri zahraničných vecí oboch krajín v pondelok navzájom... Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Iránsky systém protivzdušnej obrany bol v tom čase vo vysokej pohotovosti, pretože len niekoľko hodín predtým Irán vypálil rakety na iracké základne, kde sa nachádzali príslušníci americkej armády, pripomína Reuters. Tento útok na základne bol odvetou za zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního pri cielenom útoku americkej armády blízko letiska v hlavnom meste Iraku.

Iránske média v pondelok podľa AP informovali, že Irán poslal čierne skrinky z lietadla do Francúzska na ďalšiu analýzu.

Teheránsky vojenský prokurátor podľa iránskej oficiálnej tlačovej agentúry IRNA povedal, že nahrávacie zariadenie v skrinkách bolo "fyzicky poškodené" a dáta je možné získať len pomocou "dômyselnej" technológie. Iránski experti podľa prokurátora neboli schopní zaobstarať si potrebné vybavenie z dôvodu amerických sankcií.

Nejde o Trumpa: Berlín hovorí, že vzťahy s USA sú také zlé, že ich ani demokrati nedokážu napraviť
Nemecký minister zahraničných vecí, Heiko Maas pripustili, že dni dobrého „transatlantického partnerstva“ sa skončili a dodal, že ani demokrati, ktorí sa vracajú k moci, pravdepodobne tieto dni automaticky neprivedú späť k životu, píše... Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Mário Martinka