Protesty vo Viedni vyvolali diplomatický spor medzi Rakúskom a Tureckom
29 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Opakované strety medzi prokurdskými demonštrantami a tureckými nacionalistami v rakúskom hlavnom meste vyvolali nový diplomatický spor medzi Rakúskom a Tureckom, v dôsledku ktorého si ministri zahraničných vecí oboch krajín v pondelok navzájom predvolali veľvyslancov. Informovala o tom agentúra DPA.


Ľavicových prokurdských demonštrantov napadli podľa rakúskych úradov počas niekoľkých minulotýždňových protestov ľudia prepojení na tureckú ultranacionalistickú organizáciu Siví vlci (Bozkurtlar). Počas týchto potýčok sa zranilo sedem policajtov, ktorí sa pokúšali obe skupiny udržať od seba.

Podľa rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera je absolútne neprijateľné, aby na rakúskom území dochádzalo ku konfliktom medzi tureckými menšinami. Okrem predvolania tureckého veľvyslanca plánuje rakúska vláda v nasledujúcich dňoch prizvať k spoločnému rokovaciemu stolu aj predstaviteľov polície, tajnej služby aj integračných úradov.

V Taiwanskom parlamente vypukla bitka medzi opozičnými a koaličnými poslancami
Opozičným poslancom sa nepáči spôsob, akým vláda schvaľuje zákony. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | TASR


Turecké ministerstvo zahraničných vecí však celý problém vníma inak, a vidí ho v tom, že demonštrácie zorganizovala Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorá vedie proti tureckej vláde od roku 1984 ozbrojené povstanie a v samotnom Turecku, ale aj USA či EÚ je považovaná za teroristickú organizáciu.

"Zatvárať na týchto protestoch oči pred propagandou a symbolmi PKK, ktoré útočia a znevažujú Turecko, je neakceptovateľné," uvádza sa v stanovisku tureckého ministerstva zahraničných vecí.

Vzťahy medzi Tureckom a Rakúskom sú napäté odvtedy, ako sa konzervatívny rakúsky kancelár Sebastian Kurz otvorene vyslovil proti vstupu Turecka do EÚ a obmedzil vplyv Ankary na početnú tureckú menšinu v Rakúsku.

Irán vydal zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa
Irán vydal v pondelok zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa a požiadal Interpol pri jeho zadržaní. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR