Prečo používa galéria Uffizi video z TikToku s rapovou skladbou, ktorá nazýva ženy k***ičky, aby podporil svoje umenie? To je hlúpe
29 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Mnohí kurátori múzeí už neveria nejakému "vysokému" umeniu a hanbia sa za to, že úprimne prezentujú našu kultúru. Ale predstierať, že ste cool, a pomocou popkultúry sa snažíte uchvátiť mladých, zradzuje hodnoty, ktoré by mali brániť, píše rt.com


Galéria Uffizi, popredné múzeum klasickej maľby vo Florencii, vydala tento mesiac video, ktoré ukazuje, ako tónovo hluchý sú dnešní správcovia múzea alebo ich reklamné oddelenia.

Krátke video na TikToku oživuje renesančnú maľbu rapovou piesňou od Tailrick Hall s názvom „Nechty, vlasy, boky, podpätky“. Video pomocou rýchlych strihov, preklápania a priblíženia sa zameriava na časti ženskej anatómie s najväčším sex appealom, pričom napodobňuje tanec v hudobných videách. Spevák oslovuje ženu ako „Kur*a“ a „k***ička“ a požaduje, aby preňho robila striptíz a tancovala. Celý text nájdete tu.



Oživuje Primaveru, obraz namaľovaný Sandrom Botticellim okolo roku 1482. Bol súčasťou kultúry humanistického učenia, ktorá prekvitala na nádvorí u Mediciovcov. Umelec sčasti inšpirovaný Ovídiom namaloval stretnutie mytologických osôb, ktoré malo predstavovať príchod jari. Polopriehľadné odevy, ktoré  Tri Grácie nosia, sú vlastne ústupkom pre zdržanlivosť, pretože boli zvyčajne prezentované nahé. Interpretácie presného významu záhadnej maľby sa líšili, ale dielo sa považuje za vrchol florentskej renesancie a za jeden z najlepších príkladov mytologického klasického umenia.

Kšeft snov pre Meghan a Harryho: Milión libier za pár minút pred publikom!
Meghan Markleová (38) a princ Harry (35) už nemusia plakať nad nedostatkom financií. S významnou rečníckou agentúrou, zastupujúcou napríklad manželov Obamovcov alebo Oprah Winfreyovú (66), podpísali lukratívnu spoluprácu, ktorá im za jednu krátku... Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Timotej Dudka


Toto je najnovší pokus využiť nové platformy sociálnych médií na podporu vysokej kultúry. Aj keď sa táto forma ukázala ako veľmi efektívna pri uverejňovaní dlhších videí vysvetľujúcich umenie alebo umožňujúcich ľuďom prehliadať múzeá a výstavy a zúčastňovať sa prednášok, v takto krátkej podobe je tento pokus veľmi neúspešný.

Umenie si vyžaduje koncentráciu a rozjímanie. Uffizi samozrejme nenavrhuje, aby video TikTok nahradilo prezeranie obrazu, ale vyvoláva zavádzajúci a neúplný dojem. Tým, že láka návštevníkov na prísľub, že obrazy sú honosné, vyšperkované a plné akcie, ich Uffizi pripravuje na sklamanie. Múzeum klasického umenia je opakom nočného klubu.

Už predtým existovali neúctivé zobrazenia Botticelliho tvorby, počnúc surrealistami v dvadsiatych rokoch, až po Montyho Pythona v sedemdesiatych rokoch. Ide však o to, že diváci by už túto ikonickú maľbu mali poznať. Bolo zábavné a prekvapujúce vidieť taký obraz zničený alebo upravený, pretože publikum poznalo umenie a užívalo si výsmech, avšak porozumenie a rešpekt sa zachovali.

Mladí sú zvyknutí na to, že sú bombardovaní nenáročným materiálom, ktorý je nabitý akciou a zjednodušený, a trpia teda nedostatkom vysokej kultúry. Mnoho kurátorov múzeí už neverí vo vysoké umenie. „High art“ pre nich znie elitársky. Mladší pracovníci múzea boli vyučovaní postmodernizmom, ktorého cieľom je podkopať informovanú kultúrnu diskrimináciu.

Izraelský spyware je namierený proti marockému novinárovi, tvrdí Amnesty International
Amnesty International tvrdí, že telefón Omara Radiho bol v Maroku infikovaný softvérom Pegasus Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Postmodernizmus uvádza, že neexistuje žiadny rozdiel v kvalite ani význame medzi klasickým obrazom a rapovou piesňou. Jedno dielo bolo vytvorené pomocou týždňov starostlivých príprav, kombinujúcich odborné vedomosti o umení, poézii a mytológii spolu so zložitou kultúrou a druhé je zmätkom vulgárnosti a vypožičanej hudby a postmodernistickí učitelia nám hovoria, aby sme si nevážili viac znätok vulgárností, ktorý sa nazýva hudba ako obraz.  Múzeá rýchlo strácajú vieru v kultúrne hodnoty, ktoré stelesňujú.

Čokoľvek podnietilo Uffiziho vyrobiť toto video, bolo to zavádzajúce. Vysoká kultúra a skvelé umenie sú dve devízy, ktorých múzeá majú viac ako dosť. Vyzerá to skoro tak akoby boli navrhnuté presne na tento účel.

Tváriť sa, že sú cool, požičiavať si popkultúru, nastrihať veľké umenie na kúsky veľkosti magnetov na chladničku a dištancovať sa od klasického učenia, nie je len zradou hodnôt, ktoré múzeá musia udržiavať a brániť, ale tiež týmto spôsobom sklame mladšiu generáciu, ktorá volá po vážnom význame a náročných výzvach.

Ako môžu múzeá propagovať kultúrnu rozmanitosť, keď sa hanbia prezentovať našu vlastnú kultúru poctivo? Ak sa bojíme prezentovať našu históriu a kultúru v celej jej komplexnosti, rozporoch a pozoruhodnej sofistikovanosti tak sme ignoranti našej histórie. Múzeá, nechajte rapovú hudbu na internete a pokračujte vo vysvetľovaní vysokej kultúry.

Holandská vláda je pod rastúcim tlakom, aby prijala detských utečencov
Protesty vyzývajú koalíciu, aby prijala z gréckych ostrovov 500 maloletých Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Mário Martinka