Irán vydal zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa
29 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Irán vydal v pondelok zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa a požiadal Interpol pri jeho zadržaní. Informovala o tom agentúra AP.


Dôvodom vydania zatykača na šéfa Bieleho domu a niekoľko desiatok ďalších osôb je to, že im Teherán pripisuje zodpovednosť za útok amerického dronu, pri ktorom bol 3. januára v irackej metropole Bagdad usmrtený veliteľ jednotiek Kuds iránskych Revolučných gárd Kásem Solejmání.

Podľa teheránskej prokuratúry Trump a viac ako 30 ďalších osôb obvinených z podielu na útoku dronu, pri ktorom Solejmání zahynul, bude čeliť "obžalobe z vraždy a terorizmu".

Napriek tomu, že Trumpovi zadržanie nehrozí, obvinenia zo strany Iránu len dokresľujú zvýšené napätie, ktoré medzi Teheránom a Washingtonom vládne po tom, čo Spojené štáty jednostranne odstúpili od jadrovej dohody, ktorú v roku 2015 s Iránom uzavrelo šesť svetových veľmocí, napísala agentúra AFP.

Trump vysvetľuje, prečo nebol informovaný o „Ruskom hoaxe“. „Tajná služba nepovažovala túto informáciu za dôveryhodnú“
Americké špionážne agentúry nezistili žiadne dostatočne dôveryhodné informácie o tom aby ho alebo jeho viceprezidenta informovali, že Moskva ponúka odmeny za zastrelenie amerických jednotiek v Afganistane, uviedol americký prezident Donald... Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Mário Martinka