Rusko oznámilo OSN, že tri desaťročia po páde Sovietskeho zväzu bola odstránená „extrémna“ chudoba
28 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Katastrofálne deväťdesiate roky sú súčasťou minulej generácie, ale jazvy po nej zostali. Až teraz Rusko odstránilo extrémnu chudobu, pričom 18,1 milióna ľudí stále žije pod životným minimom, avšak veci sa pomaly zlepšujú, informuje portál RT.


Rusko v piatok oznámilo OSN, že „dosiahlo cieľ odstránenia extrémnej chudoby“.

V prieskume sa zdôrazňuje aj pokrok, ktorý sa dosiahol v znižovaní chudoby na všetkých stupňoch závažnosti.

V roku 2018 žilo 12,6% obyvateľstva (18,4 milióna) pod úrovňou životného minima a podľa predbežných údajov za rok 2019 sa toto percento znížilo na 12,3% (18,1 milióna). Cieľ stanovený na rok 2019 bol 12 percent.

„Úroveň životného minima“ je určená životnými nákladmi vrátane ceny potravín a povinných platieb a poplatkov.

Ruský IT špecialista bol odsúdený na 9 rokov väzenia v USA potom, čo bol „unesený“ Izraelom
Aleksey Burkov, nezávislý pracovník v oblasti informačných technológií v Petrohrade, dostal v USA deväťročný trest za obvinenie z počítačového podvodu. Muž na žiadosť Washingtonu už strávil viac ako štyri roky v izraelských väzniciach, informuje... Čítať ďalej
27 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Prezident Vladimir Putin označil zníženie chudoby za jednu zo svojich priorít a predtým nariadil vláde dosiahnuť dvojnásobné zníženie do roku 2024, pričom cieľ je 6,6 percent.

Tento prehľad tiež zdôrazňuje úspechy Ruska pri znižovaní hladu v celej krajine a poznamenáva, že v roku 2018 malo podvýživu iba 1,6 percenta ľudí vo veku nad 18 rokov.

Začiatkom tohto roka šéf ministerstva práce Anton Kotyakov označil chudobu za jeden z najakútnejších problémov Ruska a uviedol, že otázka „musí byť v popredí pred všetkými našimi činnosťami“.

Ruskí aktivisti uznali jakutského šamana za politického väzňa
Rešpektované ruské ľudskoprávne centrum Memorial uznalo jakutského šamana Alexandra Gabyševa za politického väzňa, informoval v piatok spravodajský portál Novaja gazeta. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR