Hasiči likvidujú požiar autoservisu s pneuservisom v Kysuckom Novom Meste
28 | 06 | 2020 I TASR

Tri desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov momentálne zasahujú pri požiari autoservisu s pneuservisom v Kysuckom Novom Meste.


Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) požiar vypukol pred 13.00 h a zasiahol celý objekt s rozmermi 40 krát 15 metrov.

"Na mieste sú profesionáli z Kysuckého Nového Mesta, Čadce, Žiliny a zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline s piatimi cisternami, jednou výškovou technikou, jedným sanitným automobilom hasičskej záchrannej služby a jedným bagrom. Pomáhajú im dobrovoľní hasiči z Kysuckého Nového Mesta a Rudinskej," uviedla Farkasová.

"Požiar, ktorý spôsobil škodu predbežne vyčíslenú na 400.000 až 500.000 eur, sa hasiči snažia dostať pod kontrolu. Na miesto smeruje expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiarov z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR v Bratislave," dodala Farkasová.

Miestny stavebný úrad povolil predĺženie električky v Petržalke
Bratislavská Petržalka ako príslušný stavebný úrad vydala povolenie pre druhú etapu električkovej trate na území Petržalky, teda v úseku od Bosákovej po Janíkov dvor. Čítať ďalej
28 | 06 | 2020 | TASR


Na strednom a severnom Slovensku sa miestami vyskytovali aj vyššie koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých. Monitorovacie stanice zachytili v menších množstvách aj peľ pajaseňa, gaštanu, lipy a bazy. Z bylín to bol peľ pŕhľavovitých, mrkvovitých, mrlíkovitých, skorocelu a štiavu.

Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR, informovala, že k celkovému poklesu peľu v ovzduší počas celého týždňa prispievala výdatná zrážková činnosť na celom území Slovenska.

Cena benzínu na slovenských pumpách môže stagnovať, prípadne benzín opäť mierne zdražie
Cena benzínu na slovenských čerpacích staniciach môže v nasledujúcom týždni stagnovať, prípadne môže benzín opäť mierne zdražieť. Predpokladá to analytička Poštovej banky Jana Glasová. Čítať ďalej
28 | 06 | 2020 | SITA


Podľa odborníčky naďalej pokračuje obdobie peľu bylín, ktoré sú zastúpené najmä peľom tráv z čeľade lipnicovitých, ako najsilnejšieho a najvýznamnejšieho alergénu ešte aj pre najbližšie týždne, pričom dosiahne alergologicky významné koncentrácie na väčšine územia Slovenska. Zvýšia sa aj denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy.

V ovzduší sa bude vyskytovať aj peľ pajaseňa, gaštanu, bazy, lipy, skorocelu, štiavu, mrkvovitých a mrlíkovitých bylín. Pokles denných hladín peľu bude aj naďalej výrazne ovplyvňovať búrková činnosť. Teplo a búrky však opäť prispejú k enormnému nárastu denných koncentrácií spór húb.