Cena benzínu na slovenských pumpách môže stagnovať, prípadne benzín opäť mierne zdražie
28 | 06 | 2020 I SITA

Cena benzínu na slovenských čerpacích staniciach môže v nasledujúcom týždni stagnovať, prípadne môže benzín opäť mierne zdražieť. Predpokladá to analytička Poštovej banky Jana Glasová.


"Od vývoja cien čierneho zlata závisí aj vývoj cien benzínu a nafty na našich čerpacích staniciach. Vzhľadom na vývoj v predchádzajúcich dvoch týždňoch, kedy ceny ropy najprv rástli a následne klesali, očakávame, že benzín na našich pumpách môže v nasledujúcom týždni stagnovať, prípadne môže aj opäť mierne zdražieť,“ povedala pre agentúru SITA analytička.

Benzín na našich pumpách minulý týždeň opäť výraznejšie zdražel. Cena 95-oktánového benzínu sa v 25. tohtoročnom týždni oproti predchádzajúcemu týždňu zvýšila o 1,4 % a nachádzala sa tak na úrovni 1,130 eura za liter.

Podobný vývoj zaznamenal aj 98-oktánový benzín, ktorého cena sa zvýšila taktiež o 1,4 % na úroveň 1,316 eura za liter. Po štyroch týždňoch stagnácie sa smerom nahor vybrali aj ceny nafty a dosiahli úroveň 1,027 eura za liter. To predstavovalo týždenný nárast o 1,6 %.

Miestny stavebný úrad povolil predĺženie električky v Petržalke
Bratislavská Petržalka ako príslušný stavebný úrad vydala povolenie pre druhú etapu električkovej trate na území Petržalky, teda v úseku od Bosákovej po Janíkov dvor. Čítať ďalej
28 | 06 | 2020 | TASR


"V posledných týždňoch sme svedkami rastúcich cien benzínu na našich pumpách, čo odráža vývoj na svetovom trhu s ropou. V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, je ale benzín aj nafta stále lacnejšia o zhruba 15 až 18 percent. Prudký prepad cien ropy na svetovom trhu od začiatku tohto roka bol spôsobený pandémiou koronavírusu a s tým súvisiacim výrazným poklesom dopytu po rope,“ konštatovala Glasová.

Počas minulého týždňa (25. týždeň) sa však ceny čierneho zlata vybrali opäť smerom nahor a Brent-u sa podarilo prekonať aj 42-dolárovú hranicu. Podporila ich podľa analytičky najnovšia prognóza Medzinárodnej agentúry pre energiu (EIA), podľa ktorej síce tohtoročný dopyt po rope klesne o zhruba 8 miliónov barelov denne, je to ale menej, ako agentúra očakávala v predchádzajúcej prognóze.

Od začiatku tohto týždňa bola ropa Brent tlačená nadol správami o raste ropných zásob v USA, čo podporuje obavy z nízkeho dopytu. V stredu zverejnené oficiálne štatistiky o zvyšujúcich sa zásobách v USA dokonca spôsobili prepad cien Brent-u o viac než 5 %. "Trhy totiž tak výrazný nárast amerických zásob neočakávali a zmocnili sa ich obavy z klesajúceho dopytu po tejto komodite,“ uzavrela Glasová.

Blanár sa chce uchádzať o post podpredsedu NR SR
Ak bude post podpredsedu Národnej rady (NR) SR patriaci opozičnej strane Smer-SD voľný, podpredseda strany Juraj Blanár sa oň chce uchádzať. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Čítať ďalej
28 | 06 | 2020 | TASR