Univerzita Cambridge obraňuje svoju profesorku, ktorá prehlásila, že „biele životy“ sú bezcenné
27 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Univerzita Cambridge vyhlásila, že bude brániť zdanlivo neobhájiteľnú záležitosť, keď jeden z jej profesorov prehlásil, že „biele životy“ nie sú cenné, informuje portál RT.


Dr Priyamvada Gopalová, lektorka, ktorá sa špecializuje na postkoloniálnu literatúru a „štúdium kritických rás“ na Churchill College v Cambridge, oznámila v sérii teraz odstránených tweetov, že „na bielych životoch nezáleží“ a že by "bielosť" by mala byť vymazaná.

Nie je prekvapením, že za jej rozporuplné výroky sa dostala pod paľbu kritiky.



V súčasnej "rasovo orientovanej" dobe by sa dalo predpokladať, že by sa univerzita Cambridge chcela dištancovať od takýchto radikálnych vyhlásení, zdá sa však, že zaujala odvážnejšie postavenie.

"Univerzita obhajuje právo svojich akademických pracovníkov vyjadriť svoje vlastné rôznorodé názory, ktoré by ostatní mohli považovať za kontroverzné," uviedla v stredu prestížna inštitúcia, ktorá dodala, že akékoľvek útoky proti nej sú „úplne neprijateľné a musia prestať“.



Vyhlásenie vyvolalo množstvo "pokrytectva“ zo sociálnych médií, s mnohými komentátormi, ktorí poukazovali na to, že univerzita Cambridge bola jasne selektívna, pokiaľ ide o obranu kontroverzných názorov.

V marci 2019 univerzita stiahla kanadského profesora psychológie Jordana Petersona, potom čo zamestnanci a študenti proti nemu protestovali. Peterson bol obvinený z transfóbie, pričom tieto obvinenia popiera. Univerzita oznámila svoje rozhodnutie stiahnuť stáž.

„Čo bolo nezákonné na názoroch vyjadrených Dr. Jordanom Petersonom? Jeho názory sa určite môžu zdať kontroverzné, ale kde bola vaša silná obrana voči jeho akademickým právam na vyjadrenie názoru?“ spýtal sa jeden nezaujatý pozorovateľ. Podobnú frustráciu vyjadril okrem iného aj populárny politický nadšenec Dave Rubin a novinár Tom Harwood.



Hoci sa zdá, že Cambridge stojí pri Gopalovej, nie je ani zďaleka jasné, že vyjde z tohto škandálu bez úhony. Petícia Charge.org, v ktorej sa žiada skončenie jej univerzitného postu, už získala takmer 12 500 podpisov.

Miestne podniky zažalovali Seattle kvôli autonómnemu táboru, ktorý viedol k „nekontrolovateľnému násiliu“
Viac ako tucet podnikov vedie mesto Seattle k súdu kvôli manipulácii s „autonómnou“ zónou bez polície, ktorá vznikla pred viac ako dvoma týždňami, pričom tvrdia, že mesto nedokázalo udržať základnú verejnú bezpečnosť, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Marek Molnár