Taliban odmieta tvrdenia, že v Afganistane útočil na podnet ruských agentov
27 | 06 | 2020 I TASR

 Afganské fundamentalistické hnutie Taliban v sobotu odmietlo medializované správy, podľa ktorých jeho bojovníci dostali odmenu od moskovských špiónov za zabitie amerických jednotiek v Afganistane.


Informáciu o tom priniesol denník The New York Times (NYT), ktorý v piatkovom vydaní napísal, že neidentifikovaná jednotka ruskej vojenskej spravodajskej služby údajne podnietila militantov hnutia Taliban k útoku na vojakov medzinárodnej koalície v Afganistane.

Taliban vo svojom vyhlásení zdôraznil, že počas 19 rokov trvajúcej svätej vojny - džihádu - nedostával rozkazy od nijakej tajnej služby alebo cudzieho štátu.

Hnutie súčasne poprelo nedávne obvinenia Spojených štátov, že dostávalo zbrane od Ruska. "Islamský emirát využíva zbrane, vybavenie a nástroje ..., ktoré už boli v Afganistane alebo sú vojnovou korisťou, ktorej sa zmocnil v bojoch s nepriateľom," píše sa vo vyhlásení.

Hasiči zachraňovali ženu so zranenou nohou v lese pri Perneku
Hasiči v sobotu zachraňovali ženu so zranenou nohou v ťažko prístupnom lesnom teréne v katastri obce Pernek smerom na Pezinskú Babu. Čítať ďalej
27 | 06 | 2020 | TASR


Taliban uviedol, že väčšina obetí z radov amerických jednotiek prišla o život pri explózii po domácky vyrobených výbušnín. Hnutie Taliban vo svojom vyhlásení zopakovalo, že je oddané plneniu dohody podpísanej s Washingtonom vo februári, ktorá pripravuje cestu pre stiahnutie všetkých zahraničných síl z Afganistanu do polovice budúceho roka.

Správu denníka NYT v sobotu odsúdilo aj Rusko. Jeho veľvyslanectvo vo Washingtone vo svojej reakcii na sociálnej sieti Twitter napísalo, že falošné informácie o Rusku a Afganistane, zverejnené americkými médiami, viedli k priamemu ohrozeniu života ruských diplomatov vo Washingtone D.C. a v Londýne.

Rusko má za sebou roky vojenského zasahovania v Afganistane, a to v posledných rokoch existencie Sovietskeho zväzu, keď tam viedlo tvrdé boje proti islamistickým povstalcom podporovaným vtedy Spojenými štátmi.

Leteckí záchranári pomáhali 22-ročnému mužovi, ktorého prešiel vlak
Leteckí záchranári z Banskej Bystrice leteli dnes ráno do obce Veľká Lúka v okrese Zvolen na pomoc 22-ročnému mužovi, ktorého prešiel vlak. Čítať ďalej
27 | 06 | 2020 | SITA


Podľa denníka NYT oddiel ruskej vojenskej spravodajskej služby nabádal bojovníkov Talibanu k útoku na jednotky medzinárodnej koalície v Afganistane. Tieto zistenia boli podľa NYT prezentované prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi "pred niekoľkými mesiacmi" a na pôde rady národnej bezpečnosti sa o tom diskutovalo koncom marca.

Agentúra TASS v sobotu informovala, že rada národnej bezpečnosti pôsobiaca v Bielom dome, ministerstvo obrany USA a úrad národnej spravodajskej služby odmietli komentovať článok denníka NYT.