Ruský IT špecialista bol odsúdený na 9 rokov väzenia v USA potom, čo bol „unesený“ Izraelom
27 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Aleksey Burkov, nezávislý pracovník v oblasti informačných technológií v Petrohrade, dostal v USA deväťročný trest za obvinenie z počítačového podvodu. Muž na žiadosť Washingtonu už strávil viac ako štyri roky v izraelských väzniciach, informuje portál RT.


Americkí prokurátori sa zo začiatku pokúšali o trest vo výške 15 rokov väzenia pre Burkova, ktorý sa priznal k účasti na kybernetických útokoch a podvodoch v IT sektore. Obvinili ho, že zorganizoval „fórum pre počítačovú kriminalitu“ pre zločincov všetkých druhov, čo im umožnilo získať ukradnuté údaje, hackerské služby a škodlivý softvér.

Na ďalšej webovej stránke, ktorú organizoval aj Burkov, sa podľa prokurátorov predalo viac ako 150 000 ukradnutých informáciach o kreditných kartách, väčšinou od amerických finančných inštitúcií. Škoda, ktorú jeho činnosť spôsobila USA, údajne predstavovala 20 miliónov dolárov.

Burkov v januári prerušil dohodu s vyšetrovateľmi a priznal vinu k dvom z piatich incidentov, z ktorých bol pôvodne obvinený. Keby bol uznaný vinným zo všetkých obvinení, mohol byť odsúdený až na 80 rokov za mrežami.

Ruskí aktivisti uznali jakutského šamana za politického väzňa
Rešpektované ruské ľudskoprávne centrum Memorial uznalo jakutského šamana Alexandra Gabyševa za politického väzňa, informoval v piatok spravodajský portál Novaja gazeta. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Burkov, ktorý sa nazýva špecialistom na kybernetickú bezpečnosť a na začiatku opakovane popieral všetky obvinenia, bol v roku 2015 zatknutý izraelským súdom na základe medzinárodného príkazu vydaného USA. V rozhovore pre RT minulý rok v októbri povedal, že bol „unesený“ a privezený do väzby po tom, čo strávil dovolenku so svojou priateľkou v Izraeli.

Potom strávil viac ako štyri roky v izraelských väzeniach bez prístupu k zdravotnej starostlivosti alebo pravidelných návštev svojich právnikov. Rusko tiež podalo žiadosť o vydanie Burkova a údajne uvažovalo o jeho výmene za Naama Issachara, 25-ročného izraelského Američana, ktorý bol odsúdený na sedem rokov väzenia za obchodovanie s drogami.

Izraelské orgány sa zjavne zdráhali zvážiť takúto možnosť a otázka sa v rámci dvojstranných rozhovorov nikdy oficiálne nezaoberala. Nakoniec bol Issachar v januári omilostený prezidentom Vladimirom Putinom z „humanitárnych dôvodov“, keď strávil asi 10 mesiacov za mrežami. Burkov bol z Izraelu vydaný do USA pred viac ako dvoma mesiacmi.

Rus bude musieť stráviť viac ako štyri roky vo väzení v USA, keďže štyri roky, ktoré už strávil za mrežami v Izraeli, sa započítali do jeho trestu.

Skupina Afroameričanov brutálne zaútočila na muža ohňostrojom z blízkej vzdialenosti (VIDEO)
Znepokojujúce zábery zachytili skupinový útok na muža v Baltimore, pričom viacerí muži útočili ohňostrojom a mierili mu na tvár z blízkej vzdialenosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | Marek Molnár