Slovensko.Digital žiada Gröhlinga, aby riešil situáciu na FIIT STU
26 | 06 | 2020 I TASR

Riešiť situáciu na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU) žiada ministra školstva vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) a orgány STU aj platforma Slovensko.Digital.


"Zároveň odporúčame všetkým našim členom a aj verejnosti, aby sa zdržali spolupráce s fakultou, pokým nepríde k zásadným zmenám, ktoré by zastavili rozvrat jednej z najlepších fakúlt na Slovensku," uviedli v otvorenom liste členovia Správnej rady Slovensko.Digital.

"Nejde len o reputačné riziko pre súkromné firmy, ale aj o nastavenie štandardu toho, čo ako spoločnosť chceme ešte tolerovať a legitimizovať na akademickej pôde financovanej aj z verejných zdrojov," objasnili.

Opätovne vyzvali dekana Ivana Kotuliaka a jeho najbližších spolupracovníkov na odchod, abdikáciu súčasného vedenia fakulty považujú za jedinú možnosť upokojiť situáciu. S podobnou výzvou sa na vedenie rezortu školstva vo štvrtok (25. 6.) obrátila aj IT Asociácia Slovenska.

AKTUÁLNE: Kollár opakuje, že diplomovku spravil zákonne, chce však požívať už len svoje meno (aktualizácia)
Boris Kollár (Sme rodina) chce v politike používať už len svoje meno. K tomu, či ostane naďalej na pozícii predsedu šéfa parlamentu, sa nevyjadril. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | Peter Haluza, TASR, SITA


Na FIIT STU v Bratislave končí 26 zamestnancov fakulty, pričom ide o dve tretiny všetkých profesorov a docentov, viacerých garantov či spolugarantov študijných programov. Dôvodom sú nezhody s dekanom FIIT, ktoré trvajú už niekoľko mesiacov.

Avizovanému odchodu zamestnancov predchádzali niekoľkomesačné spory na fakulte, ktoré sa vyhrotili začiatkom roka po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývalá dekanka Mária Bieliková. Následné rokovanie s cieľom upokojenia situácie prinieslo niekoľko dohôd, no situácia sa aj tak úplne neupokojila.

Časť zamestnancov fakulty vstúpila do štrajku začiatkom letného semestra 17. februára a štrajkovala každý pracovný deň. Štrajk prerušila až mimoriadna situácia v súvislosti s novým koronavírusom. Problémom na fakulte je aj Akademický senát FIIT STU.