Rezort hospodárstva začal vyplácať prvé dotácie na nájomné
26 | 06 | 2020 I SITA

Ministerstvo hospodárstva SR začalo vyplácať prvé dotácie na nájomné. Siedmim podnikateľom sa na účty pripíše spolu vyše 25 000 eur.


„Sľubovali sme adresnú a rýchlu pomoc a slovo sme dodržali,“ vyhlásil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. Zároveň opätovne vyzval prenajímateľov a nájomcov, aby sa dohodli a využili aj túto pomoc štátu na zmiernenie dopadov koronakrízy.

Od spustenia systému podpory neeviduje rezort žiaden technický problém. Doteraz prišlo viac ako 350 žiadostí. Časť z nich ale bola podpísaná iba jednou stranou. Takéto žiadosti nie je možné akceptovať.

„Je to rovnaké, ako keď príde papierová zmluva, podpísaná neoprávnenými osobami, len jednou stranou alebo nedostatočným počtom konateľov. Je jednoducho neplatná,“ vysvetlila poradkyňa Jana Kiššová, ktorá apeluje na podnikateľov, aby si na webovej stránke ministerstva pozorne prečítali návody, ako požiadať o dotáciu.

Prezidentka vyzvala vládnych politikov, aby dodržiavali princípy, ktoré žiadali od svojich oponentov
Pre budovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a inštitúcie je potrebné, aby vládni politici dôsledne dodržiavali také isté princípy, aké z opozície žiadali od svojich oponentov. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | SITA


Žiadosť je potrebné podať do konca novembra elektronicky. O dotáciu žiada prenajímateľ cez Ústredný portál verejnej správy - Slovensko.sk. Vo formulári vyplní potrebné dáta, ktoré si dopredu dohodol s nájomcom a vyplnený formulár sprístupní nájomcovi prostredníctvom elektronickej schránky.

Ten má 48 hodín, aby dáta overil a dodal na žiadosť elektronický podpis. Následne zašle formulár späť prenajímateľovi, ktorý ho taktiež elektronicky podpíše. Až potom putuje žiadosť na rezort a do systému na spracovanie.

Prokurátor dal návrh na vzatie do väzby obvineného Pavla V. z kauzy lustrácií
Prokurátor podal na súd návrh na vzatie do väzby obvineného bývalého vysokého funkcionára Policajného zboru (PZ) Pavla V., stotožnil sa tak s návrhom vyšetrovateľa. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | TASR


Dotáciu na nájomné môžu získať podnikatelia, ktorí pre koronakrízu mali prevádzky zatvorené alebo významne obmedzili svoju činnosť. Mechanizmus podpory je postavený na dobrovoľnosti, na dohode prenajímateľa a nájomcu.

„Dotáciu na nájomné možno poskytnúť nájomcovi vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, najviac však vo výške 50 % nájomného," pripomenul Sulík. Ak sa prenajímateľ a nájomca dohodnú na nižšej zľave, nájomca bude mať možnosť zaplatiť zostávajúce nájomné v rovnako vysokých mesačných splátkach do 48 mesiacov.