Poľský volebný súboj Duda-Trzaskowski by vyhral súčasný prezident
26 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Za znovuzvolenie poľského prezidenta Andrzeja Dudu chce v prvom kole prezidentských volieb hlasovať 40 percent respondentov prieskumu inštitútu verejnej mienky Kantar uskutočneného pre súkromné televízne kanály TVN a TVN 24. Informovala o tom v piatok agentúra PAP.


Na druhom mieste v rebríčku skončil kandidát opozičnej Občianskej koalície (KO), varšavský primátor Rafal Trzaskowski, ktorý získal podporu 27 percent.

Tretie miesto s 13 percentami v prieskume obsadil nezávislý kandidát Szymon Holownia.

Podpora voličov pre Dudu sa od predchádzajúceho telefonického prieskumu inštitútu Kantar z 18. júna nezmenila, informovala TVN. Podiel hlasov pre Trzaskowského však klesol o päť percentuálnych bodov. Holownia naopak získal tri percentuálne body.

Ak by do druhého kola volieb postúpili Duda a Trzaskowski, súčasný prezident by podľa sondáže vyhral pomerom 47 k 45 percentám.

O recesii a bankrotoch v Európe (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová


Z najnovšieho prieskumu vyplýva, že osem percent opýtaných nedokázalo uviesť, za koho by vo voľbách hlasovali. Inštitút Kantar odhadol volebnú účasť na 58 percent.

Prezidentské voľby sa v Poľsku budú konať v nedeľu. Ak nijaký z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, bude sa 12. júla konať druhé kolo.

Voľby boli pôvodne naplánované na 10. mája. Hlasovanie však bolo odložené v dôsledku politických šarvátok o tom, či sa má v čase pandémie nového koronavírusu vôbec konať, a ak áno, ako a kedy má prebehnúť uskutočniť.

Po neúspešnom pokuse o výlučne korešpondenčné hlasovanie majú teraz poľskí voliči na výber, či chcú hlasovať poštou alebo osobne vo volebnej miestnosti.

Pentagon označil 20 spoločností, ktoré poskytujú pomoc čínskej armáde
Pentagon zostavil zoznam čínskych spoločností s väzbami na čínsku armádu. Tento krok má sťažiť Pekingu prístup k americkým investíciám a technológiám, píše ft.com Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | Mário Martinka