"Po prvý raz v histórii zrušili každoročnú púť do Mekky", klamali médiá
26 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Bola moslimská púť do Mekky (Hadždž) zrušená kvôli Covid-19 po prvý krát v histórii? Nie, ak uprednostníte fakty pred týmto chytľavým titulkom.


Koronavírus prinútil saudskoarabské úrady, aby „po prvý raz v histórii zrušili každoročnú púť do Mekky.“ To bol jeden z titulkov, ktorý bol použitý západnými mediámi, avšak ide o klamlivú informáciu, ktorá má len prilákať čitateľov, informuje portál RT.


Tradičná moslimská púť hadždž priťahuje každoročne viac ako 2,5 milióna moslimov do svätých miest Mekka a Medina, pričom je to cesta, ktorú musí každý poriadny moslim absolvovať najmenej raz za život. Tí, ktorí tak urobia, môžu mať po splnení jedného z piatich pilierov islamskej viery čestný titul Hajji.

New York Times však v utorok informoval, že kvôli pandémii Covid-19 úrady Saudskej Arábie „zrušili“ tohtoročný hadždž.



Titulok je šokujúci a pripomína odstrašujúcu moc Covid-19. V skutočnosti Saudská Arábia, ktorá zaznamenala 167 000 prípadov koronavírusov a 1 390 úmrtí, púť nezrušila. Namiesto toho uzavrela hadždž pre zámorských pútnikov, čím obmedzila svätú cestu iba pre 1 000 Saudov.

Okrem toho, koronavírus nie je prvou svetovou udalosťou, ktorá zasahuje do púte hadždž. Podľa Middle East Eye bola svätá púť zrušená pri takmer 40 príležitostiach v celej histórii. Masaker pri Mekke ukončil hadždž v roku 865. O storočie neskôr ďalší masaker a krádež Čierneho kameňa z mestskej Veľkej mešity pozastavili púť na osem rokov. Hadždž bol pozastavený aj kvôli rôznym chorobám a epidémiám, aj keď španielska chrípka z roku 1918 nebol ten prípad.

The Times opísali tohtoročné obmedzenia ako otras „smútku“ po celom moslimskom svete. Budúci pútnici, ktorí boli pripravení minúť svoje životné úspory, boli určite naštvaní, pričom jeden opísal toto rozhodnutie ako „katastrofu na všetkých úrovniach“. Moslimskí komentátori však vyjadrili svoj hnev hlavne kvôli titulku v denníku New York Times.





Policajti diskutovali o vraždení "ne**ov" a tak ich vyhodili
Traja policajti v Severnej Karolíne prišli o prácu po náhodnom zaznamenaní jich kontroverzných rozhovorov, v ktorých hovoria o „zabití n****v“ a tiež vyzývajú na novú občiansku vojnu, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Marek Molnár