Kusturica prirovnal maľby chrámu ruskej armády k Da Vincimu
26 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Podľa slávneho režiséra je Rusko krajinou, ktorá „hraničí s Bohom“. Uviedol portál Business-gazeta.ru.


Slávny filmový režisér Emir Kusturica navštívil hlavný chrám Ozbrojených síl Ruska postavený na počesť 75. výročia víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne. Navštívil i jedinečný muzeálny komplex „Cesta pamäte“. Prácu umelcov hlavného chrámu Ozbrojených síl Ruskej federácie prirovnal k dielam legendárneho Leonarda da Vinciho.


Kusturica sa zoznámil s prvkami umeleckej a architektonickej výzdoby chrámu Ozbrojených síl Ruskej federácie. S ikonami a ikonostasmi z medi a smaltu. S technikami, aké sa kedysi používali pri tvorbe pochodových vojenských ikon. Na filmového režiséra najviac urobil dojem obraz Spasiteľa divotvorcu v centrálnej kupole chrámu. Ide o najväčší obraz Kristovej tváre vytvorený čisto mozaikou.


„Nemôžem uveriť, že komplex bol postavený za rok a pol. Vzhľad hlavného chrámu Ozbrojených síl Ruska je skĺbením pravoslávneho cítenia a hraníc vašej vlasti. Bez takéhoto pocitu a filozofie by Rusko nebolo krajinou, ktorá hraničí s Bohom. Hlavný chrám Ozbrojených síl Ruska, to je sila, talent a viera,“ uviedol Kusturica.


Milióny ľudí sledovali online, ako Stonehenge oslavoval letný slnovrat
Milióny ľudí sledovali v noci na nedeľu online prenos z britského Stonehenge pri príležitosti letného slnovratu. Svetoznáma, 4500 rokov stará pamiatka na juhu Anglicku, sa nachádza na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Režisér si pozrel aj sály a galérie jedinečného múzejného komplexu „Cesta pamäte“. Sú v ňom umiestnené historické exponáty z Veľkej vlasteneckej vojny. Vrátane fotografií, dokumentov, ocenení, zbraní a osobných predmetov vojakov i dôstojníkov. Kusturica urobil tiež zápis do knihy čestných hostí. Režisérov zápis bol len druhým v poradí po ruskom prezidentovi Vladimírovi Putinovi.


„Moje pocity teraz neviem vyjadriť slovami. Pokúsim sa ich neskôr popísať. Nepoznám modernú architektúru, ale keď vidím tento chrám, som presvedčený, že určite existuje, “ povedal Kusturica.


Slávny režisér porovnal prácu staviteľov, umelcov a sochárov, ktorí tvorili múzejný a chrámový komplex, s prácou Leonarda da Vinciho. Sľúbil preto, že hlavný chrám Ozbrojených síl Ruskej federácie a jedinečné múzeum „Cesta pamäte“ znova navštívi.


Stavba katedrály bola dokončená 9. mája. V deň 75. výročia  víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne. Chrám bol postavený z dobrovoľných darov občanov a organizácií, ktoré naplnili špeciálne vytvorený fond „Vzkriesenie“.


Galéria „Cesta pamäte“ by mala mať po dokončení celkovú dĺžku 1 418 krokov. Presne podľa počtu dní trvania Vlasteneckej vojny. Bude ochraňovať spomienky na viac ako 33 miliónoch účastníkov vojny vrátane ich dochovaných fotografií.


Dnes dôjde k veľkému víťazstvu a na Zem príde nová éra po víťazstve Horusa nad Sethom
Chrám ruskej armády otvoria počas Slnovratu. Dňa 22. júna 2020 by mala pre Rusko nastať nová víťazná éra. Uviedol historik, bádateľ a spisovateľ Georgij Sidorov. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD