AKTUÁLNE: Kollár opakuje, že diplomovku spravil zákonne, chce však požívať už len svoje meno (aktualizácia)
26 | 06 | 2020 I Peter Haluza, TASR, SITA

Boris Kollár (Sme rodina) chce v politike používať už len svoje meno. K tomu, či ostane naďalej na pozícii predsedu šéfa parlamentu, sa nevyjadril.


„Odteraz v politike budem používať iba meno Boris Kollár, lebo stále ostávam Borisom,“ vyhlásil v piatok na tlačovej besede k svojej diplomovej práci šéf parlamentu.

Ako zdôraznil, v jeho diplomovej práci boli riadne citácie a na použitie pasáží mal aj povolenie ich autorov. „Uvedený titul som získal v súlade so zákonom,“ povedal šéf hnutia Sme rodina.

„Ja sa nebudem ospravedlňovať, lebo sa nemám za čo,“ vyhlásil ďalej. K tomu, či ostane naďalej na pozícii predsedu šéfa parlamentu sa nevyjadril a bez možnosti položenia otázok odišiel.

Aktualizované 26.6. o 9.05 hod.:

„Do politiky som nevstupoval kvôli tomu, že som magister, ale kvôli tomu, že ľuďom pomáham a robím to zo srdca. Takýmto hlúpym spôsobom vnášať rozpor do vládnej koalície preto nedovolím," uviedol Kollár.

„Všetci ma dobre poznáte a každý vie, kto som, čo robím, aký život som viedol a čo všetko som urobil. Pomáham ľuďom 30 rokov a už len kvôli tomu som uveriteľný. Všetky voľby sú o emóciách, nie o tom, koľko titulov máte pred menom či za menom," priblížil Kollár.

ŠOK: Investigatívny novinár Aktualít si našiel v schránke náboj
Podľa Aktualít už ich zamestnanec vypovedal na polícii a spolu s políciou vykonali viacero krokov na jeho ochranu. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Kollár mal podľa medializovaných informácií vo svojej záverečnej práci skopírovať niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Ten ju podľa Denníka N nedal Kollárovi prerobiť, ale umožnil mu v roku 2015 získať magisterský diplom na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Denník označil Kollárovu 58-stranovú prácu za plagiát.

Kollár absolvoval na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici jednoodborové magisterské štúdium environmentálne manažérstvo v externej forme štúdia. Štúdium ukončil v akademickom roku 2014/2015 štátnou záverečnou skúškou.

Pellegrini je nabudený ako mladý junák
Kým Fico vysedáva po kávičkách s dievčencami, objavil sa nový bača sociálnej demokracie. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Arpád Németh


Predseda parlamentu od začiatku týždňa odmietal, že by jeho diplomová práca bola plagiátom. Poukázal na výsledky kontroly originality práce a tiež na poznámky o použitých zdrojoch, ktoré v práci spomína. Dôvod na svoje prípadné odstúpenie z funkcie pre kauzu záverečnej práce preto necítil.

Štátna záverečná skúška predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) vrátane obhajoby záverečnej práce prebehla v zmysle požiadaviek zákona o vysokých školách, uviedol ešte vo štvrtok Jozef Minďaš v stanovisku Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici (SEVŠ), ktoré poskytol pre TASR. Skúšobná komisia podľa neho rozhodla v súlade so zákonom, čo potvrdila podpismi všetkých členov skúšobnej komisie.

Komisia pri hodnotení práce podľa Minďaša zohľadnila všetky vtedy platné dokumenty vrátane kontroly originality, ktorej garantom je ministerstvo školstva, priebeh obhajoby záverečnej práce i predmetové skúšky. „Spochybňovať rozhodnutie skúšobnej komisie považujeme v tomto zmysle za spochybňovanie podstaty zákona o vysokých školách,“ vysvetlil.

O recesii a bankrotoch v Európe (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová