V Japonsku napokon nerozmiestnia protiraketový systém z USA
25 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Japonská rada pre národnú bezpečnosť rozhodla o tom, že na území Japonska nebudú rozmiestnené drahé americké systémy protiraketovej obrany z USA, ktoré mali posilniť obranychopnosť krajiny pred hrozbou zo strany Severnej Kórey. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AP.


Členovia Rady prijali príslušné rozhodnutie v stredu. Japonská vláda bude teraz musieť s americkou stranou rokovať o vyrovnaní finančných záväzkov, keďže americký systém Aegis Ashore už Japonsko oficiálne odkúpilo.

Podľa japonského ministra obrany Taróa Kóna Japonsko podpísalo s USA zmluvu v hodnote takmer polovice z celkových nákladov a časť z toho už zaplatilo.

Minister obrany avizoval už začiatkom minulého týždňa, že systém Aegis Ashore, ktorý mal podľa pôvodných odhadov stáť Japonsko v nasledujúcich 30 rokoch 4,1 miliardy dolárov, na japonskom území napokon rozmiestnený nebude.

Rozhodnutie o anexii časti Predjordánska závisí od Izraela, vyhlásil Pompeo
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu vyhlásil, že Spojené štáty vyslovili súhlas s plánmi Izraela na anektovanie častí Predjordánska. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Od japonskej bezpečnostnej rady sa teraz okrem iného očakáva, že do konca tohto roka prepracuje základnú stratégiu obrany krajiny.

Radarové komponenty Aegis Ashore mali byť pôvodne umiestnené v prefektúre Akita na severe a v prefektúre Jamaguči na juhu krajiny. Tento zámer sa však stretol s odporom tamojších obyvateľov, ktorí sa okrem iného obávali, že v prípade konfliktu sa môžu stať cieľom nepriateľského útoku. Vláda však pôvodne sľúbila, že systém Aegis Ashore nebude rozmiestnený v blízkosti obývaných oblastí.

Ministerstvo obrany sa nakoniec rozhodlo systém nerozmiestniť, keďže nebolo možné dostatočne zaistiť bezpečnosť obývaných oblastí. Vyžadovalo by si to totiž jeho zásadné zmeny, ktoré by boli časovo a finančne príliš náročné.

USA zrejme pošlú časť vojakov stiahnutých z Nemecka do Poľska
Spojené štáty "pravdepodobne" premiestnia do Poľska časť svojich vojakov, ktorých plánujú stiahnuť z Nemecka. Americký prezident Donald Trump to povedal v stredu na stretnutí s poľským náprotivkom Andrzejom Dudom. Informovali o tom agentúry... Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR