ÚVZ povoľuje od 1. júla za istých podmienok aj hromadné podujatia nad tisíc ľudí
25 | 06 | 2020 I SITA

Musí ísť výlučne o sediace obecenstvo a obsadenie kapacity priestorov určených pre sediacich nesmie presiahnuť 50 percent.


Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) od 1. júla povoľuje aj hromadné podujatia s počtom účastníkov vyšším ako tisíc. Musí však ísť výlučne o sediace obecenstvo a obsadenie kapacity priestorov určených pre sediacich nesmie presiahnuť 50 percent.

Ostatné typy podujatí sa povoľujú pre maximálne tisíc ľudí. Ich účastníci budú musieť naďalej nosiť rúška alebo iné pokrývky nosa a úst, používať dezinfekciu na ruky a dodržiavať dvojmetrové odstupy. Tie nebudú platiť pre ľudí, ktorí pochádzajú zo spoločnej domácnosti. Agentúru SITA o tom informoval Marek Eliáš z komunikačného referátu ÚVZ.

Úrady predpokladajú, že počet prípadov koronavírusu bude v Čadci a okolí ešte narastať (aktualizácia)
K 25. júnu eviduje Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci celkovo 25 potvrdených prípadov koronavírusu. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | SITA, TASR


Organizátori podujatí budú musieť vykonávať častú dezinfekciu priestorov, hlavne dotykových plôch, kľučiek, podláh a predmetov a zaistiť pri vstupe do budovy dávkovače na alkoholovú dezinfekciu rúk, prípadne zabezpečiť iný adekvátny spôsob na ich dezinfekciu.

Hygienické zariadenia na mieste konania podujatí musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami. Zároveň budú musieť zabezpečiť pri vstupe do budovy oznam o povinnosti, že v prípade vzniku akútneho respiračného ochorenia je osoba povinná zostať v domácej izolácii a rovnako oznam, že ak sa u osoby prejavia príznaky akútneho respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a opustiť miesto hromadného podujatia.

Nárok na pandemickú OČR u školákov zanikne od 1. júla, pokračovať môžu len s lekárskym potvrdením
Základné a stredné školy sú totiž cez prázdniny uzavreté podľa školského zákona, a nie na základe mimoriadnej situácie v súvislosti so šírením pandémie koronavírusu Covid-19. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | SITA


Organizátor musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet osôb aktuálne sa zúčastňujúcich na hromadnom podujatí. Naďalej platí aj zákaz podávania rúk.

„V prípade sedenia sa odporúča zabezpečiť sedenie s výnimkou osôb žijúcich v jednej domácnosti tak, že medzi obsadenými miestami ostane jedno miesto neobsadené, pričom sekvenciu obsadenia sedadiel odporúčame v radoch alternovať,“ uviedol ÚVZ. Organizátor by mal zabezpečiť dostatočné vetranie priestorov.

Opatrenie sa nevzťahuje na podujatia s výlučne sediacim publikom, bohoslužby či zasadnutia a schôdze štátnych orgánov, orgánov samosprávy či zasadnutia na základe zákona, pre ktoré platia špecifické, doteraz platné pravidlá.

NATO pomohlo zachovať stabilitu počas koronakrízy, tvrdí Naď
Minister obrany SR Jaroslav Naď vo štvrtok v Prahe vyhlásil, že pandémia nového koronavírusu potvrdila silu a jednotu Severoatlantickej aliancie "dovnútra aj navonok". Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany SR Martina Kovaľ... Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | TASR