USA uvalili sankcie na kapitánov iránskych lodí, ktoré doplávali do Venezuely
25 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Spojené štáty uvalili v stredu sankcie na kapitánov piatich iránskych lodí, ktoré do Venezuely pred niekoľkými týždňami doviezli náklad pohonných hmôt. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AFP.


Podľa amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea boli tankery, ktoré doviezli do Venezuely približne 1,5 milióna barelov benzínu a ropy, umiestnené na čiernu listinu Úradu na kontrolu zahraničných aktív (OFAC) ministerstva financií USA.

"Námorníci, ktorí obchodujú s Venezuelou, budú čeliť následkom zo strany USA. Majetok kapitánov tankerov tak bude zablokovaný a ich kariéra a vyhliadky do budúcna poznačené," povedal Pompeo.

Venezuelský minister zahraničných vecí Jorge Arreaza označil na Twitteri tento krok USA za ďalší z dôkazov o nenávisti administratívy prezidenta Donalda Trumpa voči Venezuele.

"Zúfalé kroky Američanov proti Iránčanom len signalizujú úbohé zlyhávanie ich tzv. maximálneho nátlaku," uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví.

V Japonsku napokon nerozmiestnia protiraketový systém z USA
Japonská rada pre národnú bezpečnosť rozhodla o tom, že na území Japonska nebudú rozmiestnené drahé americké systémy protiraketovej obrany z USA, ktoré mali posilniť obranychopnosť krajiny pred hrozbou zo strany Severnej Kórey. Vo štvrtok o tom... Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


K uvaleniu sankcií na kapitánov ropných tankerov došlo v čase, keď Venezuela obviňuje USA z provokácie. Obvinenie súvisí s utorňajším incidentom, keď sa loď amerického námorníctva plavila v blízkosti teritoriálnych vôd Venezuely.

Spojené štáty uvalili začiatkom júna sankcie aj na štyri prepravné lodné spoločnosti pôsobiace vo venezuelskom ropnom sektore. Išlo o spoločnosti Afranav Maritime, Adamant Maritime a Sanibel Shiptrade so sídlom na Marshallových ostrovoch a grécku spoločnosť Seacomber.

Spojené štáty uvalili na Venezuelu už skôr rozsiahle sankcie s cieľom zbaviť moci venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorého režim USA považujú za nelegitímny. To Venezuelu viedlo k rozšíreniu spolupráce s Iránom, ktorý jej doteraz dodával benzín. Táto juhoamerická krajina má pritom bohaté zásoby ropy, ale pohonné hmoty, ktoré boli roky takmer zadarmo, sa v súčasnosti takmer nevyrábajú a Caracas ich musí dovážať.

V Rusku sa začalo hlasovanie o zmenách v ústave, ale v kníhkupectvách sa už predáva
Ruskí voliči sa od štvrtka môžu zapojiť do hlasovania o zmenách v ústave, ktoré v prípade schválenia okrem iného umožnia prezidentovi Vladimirovi Putinovi zostať pri moci až do roku 2036. Oficiálnym termínom hlasovania je však 1.... Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | TASR