Úrady predpokladajú, že počet prípadov koronavírusu bude v Čadci a okolí ešte narastať (aktualizácia)
25 | 06 | 2020 I SITA, TASR

K 25. júnu eviduje Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci celkovo 25 potvrdených prípadov koronavírusu.


Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) predpokladá, že počet potvrdených prípadov koronavírusu bude v Čadci a okolí ešte narastať. Ohniská nákazy vo svojej územnej pôsobnosti Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Čadci identifikoval a monitoruje ich.

V rámci nich hygienici odoberajú vzorky na diagnostiku ochorenia Covid-19, preto úrad predpokladá, že počet potvrdených prípadov sa bude v regióne zvyšovať. K 25. júnu eviduje RÚVZ v Čadci celkovo 25 potvrdených prípadov koronavírusu. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Vláda dosiahla podľa ministra vnútra v prvých sto dňoch výborné výsledky
Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) dosiahla v prvých sto dňoch svojho pôsobenia počas koronakrízy výborné výsledky. Zhodnotil to minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslala riaditeľka tlačového odboru rezortu... Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | SITA


RÚVZ v Čadci nárast počtu nových prípadov očakával, pretože hygienici aktívne vyhľadávajú osoby, ktoré prišli do kontaktu s potvrdenými prípadmi ochorenia Covid-19 a dávajú ich testovať. "Veľká časť pozitívnych prípadov je v epidemiologickej súvislosti s počiatočnými potvrdenými prípadmi ochorenia Covid-19 a zväčša sú to rodinné kontakty. Zaznamenané sú však aj importované prípady zo zahraničia," uviedla Račková.

Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu v regióne RÚVZ v Čadci neodporúča konanie hromadných podujatí v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto. Farské úrady týchto okresov boli usmernené pri plnení aktuálne platných opatrení Úradu verejného zdravotníctva. Vybrané výchovno-vzdelávacie zariadenia v Čadci a v Krásne nad Kysucou sú z preventívnych dôvodov zatvorené.

Ako dodala hovorkyňa ÚVZ SR, odborní pracovníci príslušných regionálnych úradov verejného zdravotníctva zabezpečili v prípade potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 všetky potrebné protiepidemické opatrenia. Pri potvrdených prípadoch vykonávajú epidemiologické vyšetrovanie a pri úzkych kontaktoch nariadili domácu izoláciu a testovanie na ochorenie Covid-19.

Ak prejdú zmeny v ústave, z Ruska sa stane "džamahírija", vyhlásil Chodorkovskij
Známy oponent politiky Kremľa Michail Chodorkovskij vyzval vo štvrtok odporcov navrhovaných zmien v ruskej ústave, aby verejne prejavili svoj postoj. Uviedol to v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Aktualizované 25.6. o 15.26. hod.:
Mesto Čadca uzavrie od piatka (26. 6.) základné a materské školy, športové zariadenia, mestskú plaváreň aj Dom kultúry. Zastavuje aj letné aktivity centra voľného času. Podľa informácií na internetovej stránke mesta je dôvodom zhoršujúca sa epidemiologická situácia a nárast pozitívnych osôb s ochorením COVID-19.


Aktualizované 25.6. o 15.47 hod.:

Zatvárame mestskú plaváreň a kúpalisko. Termín ich otvorenia sa môže meniť podľa vývoja epidemiologickej situácie v okrese Čadca, prípadne podľa usmernenia regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Zatvárame aj športové zariadenia - športové haly na území mesta a činnosť klubov. V dome kultúry sa do odvolania pozastaví činnosť kina, krúžkov, kurzov, cvičení aj nácvikov súborov," uvádza mesto na svojom webe.

Hygienické opatrenia sa sprísnia aj pri vstupe do mestského úradu. "Vstup bude povolený len s rúškom a koordinovať ho bude pracovník Mestskej polície Čadca. Povinnosťou bude použitie dezinfekcie. Chceme poprosiť občanov, ak to nie je naozaj nevyhnutné, aby nenavštevovali úrady na území mesta a využili možnosti elektronickej komunikácie," vyzýva mesto.

Záverečná skúška B. Kollára vrátane obhajoby prebehla v súlade so zákonom, tvrdí škola
"Spochybňovať rozhodnutie skúšobnej komisie považujeme v tomto zmysle za spochybňovanie podstaty zákona o vysokých školách," vysvetlil Jozef Minďaš v stanovisku Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici ku kauze Kollárovej diplomovky. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | TASR