Spoločnosť Google oznámila spoluprácu s médiami pri zverejňovaní ich obsahu
25 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Spoločnosť Google vo štvrtok oznámila, že sa v budúcnosti bude usilovať uzavrieť licenčné zmluvy s médiami a po prvý raz im platiť za to, že zverejňuje ich materiál. Informovala o tom agentúra DPA.


Produkt, ktorý bude súčasťou spravodajskej služby Google News a služby Google Discover, má byť spustený na budúci rok. Spoločnosť podľa svojho vyhlásenia podpísala zmluvu o spolupráci s médiami v Austrálii, Brazílii a Nemecku. Spoločnosť však neposkytla bližšie informácie o tom, ako bude tento obsah sprístupnený používateľom, a ani o očakávaných ziskoch v súvislosti s touto službou.

Spoločnosť Google podľa DPA nadviazala spoluprácu s nemeckým týždenníkom Spiegel, austrálskym vydavateľstvom Solstice Media a brazílskou mediálnou skupinou Diários Associados. Až doposiaľ Google odmietal platiť vydavateľom tlače a ďalším médiám za obsah, čo viedlo k sporom s niektorými spoločnosťami.

Brad Bender, jeden z viceprezidentov Google, zdôraznil dôležitosť spravodajstva v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a situáciou v spojitosti s rasovou nespravodlivosťou. Spoločnosti Google podľa jeho slov záleží na tom, aby poskytovala prístup k informáciám a podporovala médiá, ktoré tieto dôležité témy pokrývajú.

Tri anti-utópie - tri modely pretvorenia  Homo Sapiens (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Iveta Machová


Spoločnosť Google ešte v pondelok oznámila, že vo výsledkoch vyhľadávania obrázkov v Google Images začne zobrazovať odkazy na overovanie faktov. Informovala o tom agentúra Reuters. Cieľom má byť poskytnúť ľuďom viac informácii pri vytváraní si úsudku o tom, čo vidia na webe, uvádza spoločnosť Google na svojom blogu.

Užívatelia pri vyhľadávaní v Google Images pod náhľadom obrázku nájdu odkaz na overenie faktov. Po kliknutí na obrázok s cieľom zväčšiť ho používateľ uvidí informácie vyhodnocujúce pravdivosť webovej stránky, s ktorou je obrázok spojený.

Tieto informácie pochádzajú od overených nezávislých zdrojov, ktoré spĺňajú kritéria spoločnosti Google. Google už takéto overovanie faktov využíva na svojom vyhľadávači a v službe Google News. Technologické spoločnosti úrady v posledných rokoch opakovane žiadali, aby dôslednejšie kontrolovali svoj obsah, pripomína Reuters.

Alternatívne weby zarábajú na reklame desiatky tisíc. Mainstream sa ich snaží zničiť
Alternatívne weby zarábajú na reklame desiatky tisíc. Mainstream sa snaží proti nim bojovať rôznymi spôsobmi, len nie férovo. Snažia sa presvedčiť veľké firmy, aby inzerciu u nich stiahli. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič