Prieskum medzi občanmi odhaľuje, že EÚ zlyhala v reakcii na Covid-19
25 | 06 | 2020 I Marek Molnár

 Nové prieskumy verejnej mienky odhaľujú hlboké sklamanie občanov EÚ z reakcie bloku na pandémiu Covid-19 a zaobchádzania s nimi zo strany ich vlád, väčšina však tvrdí, že chce, aby krajiny EÚ v budúcnosti užšie spolupracovali, informuje portál RT.


Výskumný tím Európskej rady pre zahraničné vzťahy uskutočnil prieskumy s 11 000 ľuďmi v deviatich krajinách, ktoré tvoria približne dve tretiny obyvateľstva EÚ: Bulharsko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Poľsko, Portugalsko, Španielsko a Švédsko. Prieskum sa uskutočnil v apríli.

Väčšina respondentov v prieskume vo všetkých krajinách uviedla, že EÚ na krízu reagovala chabo, pričom 46% všetkých opýtaných uviedlo, že počas pandémie si EÚ nesplnila svoje povinnosti, a takmer polovica (47%) uviedla, že sa EÚ zachovala "nevhodne".

Takmer dve tretiny Talianov a 61 percent Francúzov uviedlo, že EÚ zlyhala.

Na otázku, či sa ich postoj k EÚ zhoršil, väčšina obyvateľov Talianska, Španielska a Francúzska uviedla „áno“. Iba štyri percentá Talianov a Nemcov označili EÚ ako „najväčšieho spojenca“ počas krízy pre svojej krajiny, pričom väčšina v každej skupine krajín nehlasovala za „nikoho“.

Autori prieskumu označili výsledky za „znepokojujúce“. Sklamanie sa však nepremietlo do euroskepticizmu. U 63% opýtaných odhalila pandémia potrebu, aby vlády EÚ konali súdržnejšie. 59 percent zase uviedlo, že sa ich názor na USA zhoršil, a takmer polovica uviedla to isté o Číne.

Napriek tomu, že miera schválenia jednotlivých vedúcich predstaviteľov štátov sa v marci zlepšila, keď krajiny zaviedli núdzové opatrenia na riešenie problému Covid-19, nerovnosť netrvala dlho a občania boli sklamaní neschopnosťou vlády riešiť pandémiu.

Približne 61 percent Francúzov uviedlo, že vláda Emmanuela Macrona má slabé výsledky, zatiaľ čo 54 percent v Španielsku uviedlo, že sú nespokojní, ako Pedro Sanchez "nezvládol" krízu.

Miestne podniky zažalovali Seattle kvôli autonómnemu táboru, ktorý viedol k „nekontrolovateľnému násiliu“
Viac ako tucet podnikov vedie mesto Seattle k súdu kvôli manipulácii s „autonómnou“ zónou bez polície, ktorá vznikla pred viac ako dvoma týždňami, pričom tvrdia, že mesto nedokázalo udržať základnú verejnú bezpečnosť, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Marek Molnár