Okresná prokuratúra podala žalobu vo veci výstavby lyžiarskej haly na Donovaloch
25 | 06 | 2020 I TASR

Donovaly podľa prokurátorky nedodržali zákonný postup pri vyhlásení všeobecne záväzného nariadenia.


Okresná prokuratúra Banská Bystrica podala žalobu na krajskom súde vo veci výstavby letnej lyžiarskej haly Donovalley Resort na Donovaloch. Dôvodom je nesúlad všeobecne záväzného nariadenia (VZN) obce Donovaly s územným plánom, ktorý počíta s výstavbou haly. Pre TASR to potvrdil hovorca Okresnej prokuratúry Banská Bystrica Ivan Vozár.

"Dňa 24. júna 2020 podala Okresná prokuratúra Banská Bystrica na Krajskom súde v Banskej Bystrici žalobu na vyslovenie nesúladu všeobecne záväzného nariadenia obce Donovaly, ktorým sa vyhlasujú záväzné časti Územného plánu rekreačnej zóny komplexného strediska cestovného ruchu Donovaly podľa zmien a doplnkov č. 14, so zákonom o obecnom zriadení, stavebným zákonom a inými," priblížil Vozár.

Prokurátorka okresnej prokuratúry vo februári podala protest proti VZN, ktorým sa vyhlasuje územný plán počítajúci s výstavbou haly. Konštatovala, že zmena územného plánu obce Donovaly nie je v súlade s územným plánom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Úrady predpokladajú, že počet prípadov koronavírusu bude v Čadci a okolí ešte narastať (aktualizácia)
K 25. júnu eviduje Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci celkovo 25 potvrdených prípadov koronavírusu. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | SITA, TASR


Donovaly podľa nej nedodržali zákonný postup pri vyhlásení VZN. Prokurátorka vo svojom odôvodnení pripomenula aj to, že územný plán, jeho zmeny a doplnky č. 14 neschválilo obecné zastupiteľstvo, čo je podmienkou pre následné vyhlásenie VZN.

Obec pred časom pre TASR deklarovala, že stavba nemôže byť v rozpore s územným plánom BBSK, pretože územný plán obce Donovaly je v súlade s územným plánom BBSK.

Projektový manažér haly Igor Obšajsník tiež povedal, že projekt lyžiarskej haly pripravili na základe územného plánu obce Donovaly, ostatných schválených predpisov a v súčinnosti s povoľujúcimi úradmi.

Lyžiarska hala Donovalley Resort má slúžiť na celoročné lyžovanie, snoubordovanie, plávanie, korčuľovanie a hokej. Súčasťou haly by mali byť aj reštaurácie a bary, hotel, oddychová zóna a konferenčné priestory, uvádza sa v zámere projektu. Hala by mala mať rozlohu 4,48 hektára a stáť 60 miliónov eur. Petíciu proti jej výstavbe podpísalo viac ako 22.000 ľudí.

Nárok na pandemickú OČR u školákov zanikne od 1. júla, pokračovať môžu len s lekárskym potvrdením
Základné a stredné školy sú totiž cez prázdniny uzavreté podľa školského zákona, a nie na základe mimoriadnej situácie v súvislosti so šírením pandémie koronavírusu Covid-19. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | SITA