Na septembrovej parlamentnej schôdzi ponúkne Pellegrini funkciu podpredsedu NR SR
25 | 06 | 2020 I SITA

Peter Pellegrini potvrdil, že na septembrovej parlamentnej schôdzi ponúkne funkciu podpredsedu Národnej rady SR (NR SR).


Na dnešnej tlačovej konferencii zároveň zopakoval, že všetci odchádzajúci poslanci z opozičnej strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) sa vzdajú členstva v strane, v poslaneckom klube Smeru-SD ako aj všetkých straníckych funkcií, ktoré za Smer-SD získali v pléne.

„Na septembrovej schôdzi parlamentu ponúknem svoju funkciu podpredsedu NR SR. Predpokladám, že dovtedy sa k nám ešte pridá niekoľko poslancov, preto chcem vyhodnotiť, či náhodou nebudeme najsilnejším opozičným poslaneckým klubom. Na stole je aj otázka, či nám koaliční poslanci odhlasujú vytvorenie nášho vlastného klubu,“ priblížil Pellegrini.

Bývalý premiér sa vyjadril taktiež k postoju premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) k predsedovi parlamentu a lídrovi hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi v kauze jeho okopírovanej diplomovej práce. Matovič 24. júna vyhlásil, že nebude vyzývať Kollára na odchod z funkcie predsedu pléna. Pre premiéra je totiž prioritou udržanie vládnej koalície a verí, že Kollár sám dokáže zaujať adekvátny postoj k vzniknutej situácii. Pellegriniho Matovičovo vyjadrenie „absolútne sklamalo“, no zároveň neprekvapilo.

Táto vláda je plná sklamania, amaterizmu a nesplnených sľubov, povedal Pellegrini (aktualizácia)
Podľa Pellegriniho pravdepodobne ešte žiadna vláda v histórii SR nedokázala spraviť zo svojho vlastného programového vyhlásenia vlády tak rýchlo zdrap papiera a trhací kalendár. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Čaká, ako dopadne jeho rozhovor s Kollárom, aké rozhodnutie prijme predseda parlamentu a či následne Matovič neprehodnotí svoje stanovisko. „Ak sa veci nepohnú, bude povinnosťou opozície, aby podnikla isté kroky,“ ozrejmil podpredseda NR SR. Dodal, že súčasná koalícia podľa neho nevydrží vo funkcii celé volebné obdobie.

Pellegrini na tlačovej konferencii v stredu 17. júna vyhlásil, že k jeho novovznikajúcemu subjektu sa pridávajú poslanci parlamentu Richard Raši, Peter Žiga, Denisa Saková, Erik Tomáš, Ľubica Laššáková, Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Róbert Puci a Ján Blcháč. Zároveň potvrdil, že jeho nová politická strana bude bez sponzorov v pozadí a bude silno antifašistická. Zaregistrovaná by mohla byť podľa jeho slov na jeseň.

Šéf Smeru-SD Robert Fico 19. júna vyzval Pellegriniho, aby sa funkcie podpredsedu parlamentu vzdal počas júlovej schôdze NR SR. Od odídencov zo strany okolo Pellegriniho taktiež očakáva, že opustia funkcie predsedov parlamentných výborov, ktoré patria strane Smer-SD.

Pri výbuchu v dielni v Martine sa zranili dve osoby
Pri výbuchu v dielni v mestskej časti Priekopa v Martine sa vo štvrtok zranili dve osoby. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | TASR