Lukašenko obvinil Poľsko a Rusko zo zasahovania do augustových volieb
25 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok obvinil Rusko a Poľsko zo zasahovania do nadchádzajúcich prezidentských volieb v Bielorusku. Kremeľ však tieto tvrdenia promptne odmietol, informovala agentúra AFP.


Lukašenko predtým podľa agentúry Belta vyhlásil, že toto zasahovanie prichádza "od tých, ktorí žijú v Poľsku, a ktorí sú navádzaní z Ruska" a odtiaľ šíria falošné informácie s cieľom diskreditovať vládu v Minsku.

Lukašenko dodal, že v blízkej budúcnosti, bude na túto tému hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pričom vyhlásil, že situácia je "mimoriadne vážna".

Lukašenko sa vo voľbách vypísaných na 9. augusta uchádza o šieste funkčné obdobie.Podľa obhajcov ľudských práv, ktorých citoval poľský portál Onet.pl, bolo v Bielorusku od 6. mája do 23. júna zadržaných najmenej 650 aktivistov, politikov a účastníkov pokojných akcií, pričom až 360 z nich polícia zaistila počas štyroch dní - od 18. do 21. júna.

Zadržaný bol aj potenciálny oponent Lukašenka vo voľbách, bývalý bankár Viktar Babaryka, ktorý je od 18. júna vo vyšetrovacej väzbe na základe obvinenia zo sprenevery, vytvorenia zločineckej skupiny a prania špinavých peňazí.

V Bielorusku zatkli Lukašenkovho protikandidáta
Bieloruská polícia vo štvrtok zadržala a predviedla na výsluch Viktora Babarika, ktorý je v nadchádzajúcich prezidentských voľbách jedným z hlavných protikandidátov úradujúcej hlavy štátu Alexandra Lukašenka. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič


Babaryka bol zadržaný deň po tom, ako Lukašenko oznámil, že jeho vláda zmarila zahraničné sprisahanie s cieľom vyvolať v Bielorusku protivládne protesty. Predstavitelia bieloruského vedenia vo svojich verejných vystúpeniach tvrdia, že Babaryka je spriahnutý s "tými, čo ťahajú za nitky z Moskvy". Babaryka do mája šéfoval banke Belgazprambank, dcérskej spoločnosti ruského energetického giganta Gazprom.

Zatknutý bol aj charizmatický bloger Siarhej Cichanovskij, ktorý sa teší popularite u bežných Bielorusov a ktorého manželka chce kandidovať vo voľbách. Cichanovskij bol obvinený z organizovania nepokojov.

AFP poukazuje na to, že v poslednom čase možno v Bielorusku badať rozmach činnosti opozičných strán, hnutí a aktivistov, ktorý je v ostrom kontraste s obvyklým "sovietskym" prístupom k volebným kampaniam. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá monitoruje predvolebné kampane i samotné hlasovanie, od roku 1995 neuznala žiadne voľby v Bielorusku ako slobodné a spravodlivé.

O čo ide Západu vo voľbách prezidenta Bieloruska (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Iveta Machová