Rozhodnutie o anexii časti Predjordánska závisí od Izraela, vyhlásil Pompeo
24 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu vyhlásil, že Spojené štáty vyslovili súhlas s plánmi Izraela na anektovanie častí Predjordánska. Informovala o tom agentúra AFP.


Podľa Pompea je rozšírenie izraelskej suverenity na zmienené územia výsostným rozhodnutím "Izraelčanov".

Pompeo sa takto vyjadril krátko po tom, čo Organizácia Spojených národov (OSN) a Liga arabských štátov (LAŠ) vyzvali Izrael, aby opustil svoje plány na pripojenie častí okupovaného Západného brehu.

Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pred časom deklarovala, že proces anexie židovských osád v Predjordánsku i strategicky dôležitého údolia rieky Jordán by mohla spustiť od 1. júla.

Anektovanie židovských osád a údolia rieky Jordán je súčasťou mierového plánu predloženého v januári tohto roku prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Masívne výbuchy po útoku izraelských stíhačiek v centrálnej Sýrii (VIDEO)
Damask obvinil Izrael z lecekých útokov, ktoré zasiahli niekoľko vojenských základní v strednej a južnej Sýrii, informovali sýrske štátne médiá. Videá na sociálnych médiách ukazujú obrovské výbuchy, píše rt.com Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Americký plán zaručuje Palestínčanom obmedzenú samosprávu v častiach Predjordánska, pričom povoľuje Izraelu pripojiť všetky tamojšie židovské osady a ponechať si takmer celý východný Jeruzalem. Palestínčania si pritom nárokujú na východný Jeruzalem ako na hlavné mesto svojho budúceho štátu.

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že izraelská anexia by zmarila nádej na nové rokovania i na možné riešenie konfliktu v podobe existencie dvoch štátov - palestínskeho a izraelského. Diplomat tiež varoval, že takýto krok by "ohrozil úsilie o dosiahnutie regionálneho mieru" a v prípade svojej realizácie by predstavoval "to najzávažnejšie porušenie medzinárodného práva vrátane Charty Organizácie Spojených národov."

Trumpom prezentovaný plán odmietli aj Palestínčania, Organizácia islamskej spolupráce a kritizovala ho aj EÚ.

Bývalý britský špión Christopher Steele sa vracia s úplne novým príbehom o sprisahaní Ruska
Potupený špión Christopher Steele sa vynoril z tieňov s novým príbehom, pričom tentoraz tvrdí, že ​​britská vláda vedela o „pravdepodobnej kontrole“ Vladimira Putina nad Donaldom Trumpom. Avšak prečo by mu niekto veril? Informuje portál... Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Marek Molnár