Podnikateľské prostredie na Slovensku čakajú veľké zmeny
24 | 06 | 2020 I SITA

Ako po rokovaní vlády uviedol premiér Igor Matovič, ekonomika je aktuálne na prahu najväčšej ekonomickej krízy od druhej svetovej vojny.


Podnikateľské prostredie na Slovensku čakajú veľké zmeny. Vláda v stredu schválila s pripomienkami dlho očakávaný zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia. O zmenách bude parlament rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

"Cieľom je všestranná podpora podnikateľského sektoru pomocou opatrení napomáhajúcich oživeniu ekonomiky v čase nasledujúcom po útlme spôsobenom pandémiou choroby COVID-19," konštatuje sa v predkladacej správe. Podľa Ministerstva hospodárstva SR totiž podnikateľské prostredie na Slovensku akútne potrebuje zlepšenie.

Návrh zákona obsahuje opatrenia administratívnej povahy, odstraňujú sa ním zbytočné byrokratické ustanovenia v jednotlivých zákonoch, zrušujú sa viaceré povinnosti, odstraňujú prekážky v podnikaní a znižujú náklady pre malých a stredných podnikateľov a živnostníkov.

V súvislosti so zhabanými zariadeniami v NASES má Smer-SD podozrenie na viaceré trestné činy (aktualizácia)
V súvislosti s policajnou raziou, pri ktorej boli začiatkom júna zhabané zariadenia, ktoré mali byť pripojené k vládnej komunikačnej sieti Govnet, majú opoziční poslanci podozrenie na spáchanie viacerých trestných činov. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | SITA


"Odstránenie týchto prekážok prispeje k rýchlejšiemu naštartovaniu hospodárstva SR po uvoľnení opatrení po pandémii choroby COVID-19," konštatuje rezort. Z týchto dôvodov neboli podľa neho vykonané konzultácie pri všetkých bodoch. "Avšak mnohé podnety na zmeny, ktoré boli zapracované do návrhu zákona, predložili aj samotní podnikatelia. Návrh zákona je výsledkom širokého konsenzu ústredných orgánov štátnej správy a dialógu s podnikateľskou obcou," tvrdí ministerstvo.

Ako po rokovaní vlády uviedol premiér Igor Matovič, ekonomika je aktuálne na prahu najväčšej ekonomickej krízy od druhej svetovej vojny a je nutné vytvoriť prostredie, kde sa zamestnávatelia nebudú báť podnikať a vytvárať nové pracovné miesta.
114 opatrení

“Práve toto bol náš cieľ, maximálne zjednodušiť podnikateľské prostredie a odstrániť zbytočnú “buzeráciu”, nadprácu,” uviedol predseda vlády. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka je dnešný deň pre slovenské podnikateľské prostredie najkrajší od zavedenia daňovej reformy.

ZSSK obnovuje medzištátnu dopravu s Poľskom
Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na základe uvoľnenia opatrení obnoví od piatka medzištátnu dopravu s Poľskom. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | SITA


Celkovo ide o 114 opatrení, 80 z nich ide priamo cez zákon, zvyšné majú formu uznesení. “Nekončíme, pracujeme ďalej. Ešte tento rok na jeseň predstavíme druhý takýto veľký balík s jasným cieľom, chceme zlepšiť pozíciu Slovenska,” avizoval minister.

Štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec označil schválený balík za najmasívnejšie zlepšenie podnikateľského prostredia za posledných 20 rokov. Na jeho tvorbe sa podieľalo 10 ministerstiev. Predbežné úspory pre podnikateľov odhadol na 100 mil. eur.

Šéf rezortu práce Milan Krajniak vyzdvihol, že zákon podporili tak zamestnávatelia, ako aj zamestnanci. “Pomáhať podnikateľom a ľuďom sa dá spoločne, bez toho, aby sme ich museli stavať proti sebe,” vyhlásil. Minister financií Eduard Heger očakáva iba priaznivé dopady prijatých zmien. Zdravé podnikateľské prostredie podľa neho úzko súvisí so zdravými verejnými financiami.

Vláda chce cez mobily získavať informácie o ľuďoch prichádzajúcich z "nebezpečných" krajín
Opätovné zavedenie povinnej štátnej karantény je podľa Krajčího otázka na konzílium odborníkov a ústredný krízový štáb, má totiž súvis aj s opätovným vyhlásením núdzového stavu v krajine. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR