Huby už rastú, ale zbierate ich správne?
24 | 06 | 2020 I Natália Sollárová

Výdatné dažde prajú hubárom. Nájsť nejaký úlovok tak nie je problém. Viete však, ako huby zbierať a ktorým sa vyhnúť? Pomôcť môžu mykologické poradne i aplikácie v telefóne.


Sociálne siete začali zaplavovať fotografie prvých tohtoročných úlovkov. Na viacerých záberoch sa dokonca objavuje aj vzácny a zákonom chránený hríb kráľovský. Hoci ide o sen asi každého vášnivejšieho hubára, patrí sa ním len pokochať a nechať ho na mieste. Zber vzácneho hríba ohrozuje jeho existenciu i vašu peňaženku.
Ako huby správne zbierať?

Zrezávať ich nožíkom alebo jemne vytiahnuť zo zeme v celku? Podľa úradu verejného zdravotníctva je správna druhá možnosť. Plodnice húb by sa zásadne nemali odrezávať nad zemou, pretože tak môžeme prehliadnuť niektorý rozlišovací znak a spôsobiť život ohrozujúcu zámenu.

Huby môžu byť jedlom budúcnosti
Írski výskumníci zo spoločnosti MBio sa snažia vypestovať huby, ktoré by boli ešte bohatšie na živiny a v zime by sa stali zásobárňou vitamínu D. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Ak sa chcete vyhnúť ťažkostiam, dôležité je tiež huby dôkladne tepelne upraviť, nekombinovať ich s alkoholom a radšej ich neponúkať tehotným ženám a malým deťom, ktorým môžu spôsobiť ťažkosti. To, že s istotou viete, akú hubu pripravujete by malo byť samozrejmosťou.
Ako si overiť, čo ste nazbierali?

Možností je niekoľko a najistejšie je využiť viacero zdrojov, zvlášť, ak ste zberateľský „zelenáč“. Prvým pravidlom by teda malo byť zbierať len tie huby, ktoré zaručene poznáte. Ak sa odhodláte aj na také, ktoré na vás síce „volajú“, ale inak o nich nič neviete, rozhodne vyhľadajte pomoc odborníka. Hoci sa niektoré huby dajú dobre určiť aj s kvalitným atlasom, v prípade neistoty je vhodné obrátiť sa aj na niekoho ďalšieho. Ak vo vašom okolí nie je skúsený hubár, môžete osloviť mykologické poradne.

Nachádzajú sa po celom Slovensku v priestoroch niektorých múzeí, regionálnych úradov verejného zdravotníctva či vzdelávacích inštitúcií. Mykológ vám môže pomôcť napríklad v Bratislave, Košiciach,  Liptovskom Mikuláši, Zvolene, Žiline a Prešove.

Potraviny chrániace pred vírusmi
Najúčinnejší je cesnak. Píše Moskovský komsomolec. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Pri hľadaní a zatrieďovaní húb však môžu byť užitočné i moderné technológie. K dispozícii je hneď niekoľko aplikácií, ktoré po stiahnutí do telefónu fungujú ako online poradňa. Napríklad aplikácia Na huby či Huby, ktoré umožňujú rozpoznanie druhu pomocou fotoaparátu. Aj v tomto prípade je však opatrnosť na mieste.
Kalich smrti

O jedovatých hubách sa učia deti už v 3. ročníku. Napriek tomu, smrteľné otravy muchotrávkou zelenou patria na Slovensku medzi najrozšírenejšie. Ľudia si túto najnebezpečnejšiu hubu vôbec mýlia s plávkou zelenou, pečiarkou ovčou, bedľou alebo čírovkou.

Zelenkavá nositeľka smrti rastie od júla do októbra v teplých listnatých lesoch, ale možno ju nájsť aj v ihličnatých porastoch. Ako ju zaručene spoznáte?

Plytváme jedlom viac, ako sa predpokladalo.
„Úroveň plytvania potravinami môže byť dvakrát taká zlá, ako sa predpokladalo“, tvrdí štúdia holandskej univerzity Wageningen, ktorá je založená na nových údajoch o spotrebe kalórií. Najmä v krajinách s vysokými príjmami sa reálne vyhodí viac, ako... Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Peter Paľonder


Muchotrávky majú na hlúbiku prsteň, čisto biele lupene na spodnej strane klobúka a vyrastajú z tzv. vajíčka, alebo cípovito roztrhanej pošvy niekedy nazývanej aj kalich smrti. Tá nemusí byť vždy viditeľná, najmä ak ju nájdete v tráve. Pozor tiež na to, že znaky húb sa zvyknú vekom meniť. Neskôr môže „suknička“ odpadnúť a klobúk získať inú farbu. Hlavným poznávacím znamení preto zostáva spomínaný kalich alebo blanitá pošva.

Zákernosť muchotrávky zelenej je v tom, že prvé príznaky sa prejavia nevoľnosťou, zvracaním alebo hnačkami po 6 až 12 hodinách. Potom však na niekoľko hodín ustúpia a otrávený môže mať pocit, že išlo o planý poplach. Neskôr už dôjde k poškodeniu pečene i obličiek. Pri záchrane rozhoduje čas. Čím neskôr sa človek k lekárovi dostane, tým menšie sú šance na prežitie.

Skvelý objav, ako si stravou ľahko predĺžiť život
Strava z oblasti Stredomoria je považovaná za najzdravšiu na svete. Nedávno jej pripísali ešte ďalšie mimoriadne účinky. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Natália Sollárová