Hrdinstvo veteránov je dedičstvom celého ľudstva, vyhlásil Putin počas vojenskej prehliadky
24 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Na Červenom námestí v ruskej metropole Moskva sa v stredu konala slávnostná vojenská prehliadka pri príležitosti 75. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom.


Ako informoval spravodajský server Novaja gazeta, na prehliadke sa zúčastnilo približne 14.000 vojakov, viac ako 200 vojenských vozidiel a 75 lietadiel a vrtuľníkov.

Na prehliadke sa tradične zúčastňuje prezident Vladimir Putin, ktorý vo svojom príhovore uviedol, že "toto víťazstvo určilo budúcnosť planéty na ďalšie desaťročia a navždy zostalo zapísané v histórii ako najväčšie, a to z duchovného i morálneho hľadiska".
Víťazstvo za cenu veľkých obetí

Po minúte ticha za padlých a ďalšie obete Veľkej vlasteneckej vojny Putin vo svojom krátkom prejave vyhlásil, že "najmä ruský národ porazil strašné, totálne zlo", zničil 75 percent bojovej techniky protivníka a za cenu veľkých obetí dospel až k spravodlivému a konečnému víťazstvu. "Toto je hlavná, čestná a ničím neskreslená pravda o vojne," vyhlásil Putin.

Tri anti-utópie - tri modely pretvorenia  Homo Sapiens (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Iveta Machová


Zdôraznil, že "milióny ľudí rôznych národností zo všetkých republík Sovietskeho zväzu", na fronte i v tyle, v partizánskych jednotkách i odboji - bojovali (...) a "oslobodili európske štáty od útočníkov, ukončili strašnú tragédiu holokaustu, zachránili obyvateľov Nemecka pred nacizmom, pred jeho smrtonosnou ideológiou".

Na snímke príslušníci čestnej stráže pochodujú počas vojenskej prehliadky na počesť Dňa víťazstva nad fašizmom na Červenom námestí v Moskve v Rusku v stredu 24. júna 2020. / TASR (AP)

Hrdinovia II. sv. vojny sú dedičstvom celého ľudstva

Ruský prezident uviedol, že budúcnosť sveta si ani nemožno predstaviť, ak by na jeho obranu neprišla Červená armáda. Putin zároveň vyhlásil, že Rusko nikdy nezabudne na príspevok spojencov Sovietskeho zväzu z protihitlerovskej koalície a všetkých bojovníkov proti nacizmu za ich pomoc pri dosiahnutí víťazstva v druhej svetovej vojne.

Vyzdvihol hrdinstvo veteránov Veľkej vlasteneckej vojny, ktorí podľa neho zachránili celé národy "pred smrťou, barbarstvom a zotročením". "Tento hrdinský čin je - bez preháňania - dedičstvom celého ľudstva," uviedol ruský prezident.

Napätie medzi Čínou a USA je už ideologické, pričom potenciálny konflikt môže byť nebezpečnejší ako studená vojna
Trump by počas predvolebného závodu mohol podniknúť riskantné kroky, ktoré by viedli k nebezpečnému vojenskému nedorozumeniu s Čínou v ázijsko-tichomorskom regióne. Ironické je, že Trumpove znovuzvolenie by mohlo predísť novej studenej vojne alebo... Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Svoj prejav Putin ukončil vyhlásením o otvorenosti Ruska voči spoločnému bezpečnostnému systému vo svete. "Chápeme, aké dôležité je posilniť priateľstvo, dôveru medzi národmi, a sme otvorení dialógu a spolupráci v aktuálnych otázkach medzinárodnej politiky," vyhlásil. Dodal, že medzi tieto okruhy tém patrí vytvorenie spoločného spoľahlivého bezpečnostného systému, ktorý "je potrebný pre zložitý a rýchlo sa meniaci moderný svet". "Iba spoločne ho môžeme chrániť pred novými hrozbami," zdôraznil Putin.

Na snímke ruské tanky T-34 počas vojenskej prehliadky na počesť Dňa víťazstva nad fašizmom na Červenom námestí v Moskve v Rusku v stredu 24. júna 2020. / TASR (AP)

Defilé vojakov z rôznych krajín

Portál Novaja gazeta dodal, že na Červenom námestí okrem príslušníkov ruských ozbrojených a bezpečnostných síl defilovali aj jednotky z viac ako desiatich krajín vrátane Azerbajdžanu, Arménska, Bieloruska, Indie, Číny, Moldavska a Srbska.

Okrem veteránov druhej svetovej vojny sa prehliadke z čestnej tribúny prizerali aj zahraniční hostia. Medzi nimi boli napríklad prezidenti Bieloruska a Srbska Alexandr Lukašenko a Aleksandar Vučič, či šéfovia neuznaných kaukazských republík Abcházska a Južného Osetska.

Na tribúne chýbal kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov, ktorý síce do Moskvy pricestoval, ale na Červené námestie už neprišiel, keďže niekoľkí členovia jeho delegácie boli pri príchode do Ruska pozitívne testovaní na koronavírus.

Na snímke ruské stíhačky počas vojenskej prehliadky na počesť Dňa víťazstva nad fašizmom letia nad Červeným námestím v Moskve v Rusku v stredu 24. júna 2020 / TASR (AP)


Pre prehliadku na Červenom námestí bolo pre dopravu uzavreté širšie centrum Moskvy. V uliciach vedúcich k námestiu sa zišli ľudia, ktorí chceli vidieť aspoň príjazd bojovej techniky. Ako konštatovala Novaja gazeta, väčšina z nich napriek odporúčaniam nemala rúška ani iné ochranné pomôcky.

Slávnostná vojenská prehliadka sa pôvodne mala konať 9. mája, ale pre epidémiu koronavírusu nového typu bola preložená na 24. júna. Vojenské prehliadky v niektorých mestách a regiónoch z epidemiologických príčin zrušili aj v tomto náhradnom termíne.

 

Pred 70 rokmi sa začala kórejská vojna - vojna bez víťaza a mieru (infomateriál)
Kórejská vojna bola jedným z najkrvavejších lokálnych konfliktov v 20. storočí. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR