Bývalý britský špión Christopher Steele sa vracia s úplne novým príbehom o sprisahaní Ruska
24 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Potupený špión Christopher Steele sa vynoril z tieňov s novým príbehom, pričom tentoraz tvrdí, že ​​britská vláda vedela o „pravdepodobnej kontrole“ Vladimira Putina nad Donaldom Trumpom. Avšak prečo by mu niekto veril? Informuje portál RT.


Vďaka tajným svedectvám britských poslancov Steele tvrdí, že vtedajšia premiérka Theresa Mayová a minister zahraničných vecí Boris Johnson privreli oči, aby informovali o tom, že ruský prezident Vladimir Putin mal „pravdepodobnú kontrolu“ nad americkým prezidentom Donaldom Trumpom a tajne financoval kampaň Brexit.

Steele obviňoval Mayovú z toho, že utajila informácie, aby sa predišlo obchodným rokovaniam s Trumpovou administratívou. "Zdá sa, že politické úvahy prevažujú nad záujmami národnej bezpečnosti," dodal bývalý britský spravodajský dôstojník.

Steeleho svedectvo bolo uvedené v pripravovanej knihe novinára z portálu Guardian Lukea Hardinga, spisovateľa, ktorý si urobil kariéru z rozprávania "strašidelných" príbehov o Moskve, ktorá údajne podporuje svetový chaos. Jeho posledná snaha o zjavné odhalenie „pretvárania Západu“ Ruskom a jeho komentáre boli uvedené v exkluzívnom článku na portáli Guardian v pondelok.

Trump hrozí vandalom, ktorí poškodili sochu Andrewa Jacksona, že skončia vo väzení
Americký prezident Donald Trump varoval pred tvrdými dôsledkami pre kohokoľvek, kto bude poškodzovať sochy alebo pamiatky vo Washingtone. Podľa jeho slov môžu vandali stráviť až desať rokov vo väzení, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Jeho tvrdenia sú usvedčujúce. Steeleho povesť ruského „experta“ - o čom svedčí aj jeho príspevok k správe Westminsterského spravodajského a bezpečnostného výboru (ISC) o „zasahovaní Kremľa do britskej politiky“ - je trochu zatienený jeho reputáciou "preháňača".

Po kariére v MI6, tajná služba Spojeného kráľovstva, bol Steele v roku 2016 prijatý na prieskum opozície vtedajšieho kandidáta Donalda Trumpa, pričom šlo o prácu financovanú kampaňou Hillary Clintonovej.

Bývalý špión dodal materiály a potom zostavil dokumentáciu plnú chabých obvinení proti Trumpovi. Medzi nimi bolo tvrdenie, že Trump bol odfotografovaný, keď bol s dvomi prostitútkami na posteli v hotelovej izbe v Moskve. Ďalej uviedol, že Kremeľ tieto fotografie vlastní, pričom uskutočnil proti nemu vydieraciu kampaň.





Spomenuli sa aj tvrdenia, že Trumpov právnik Michael Cohen odcestoval do Prahy, aby požiadal Rusko o pomoc vo voľbách v roku 2016, pričom ruskí operatívci ponúkli úplatky viacerým funkcionárom Trumpovej kampane, aby formovali zahraničnú politiku administratívy podľa svojich predstáv.

Jediný problém s týmito tvrdeniami je, že žiaden z nich nie je pravdivý. Záverečná správa osobitného poradcu Roberta Muellera zmietla zo stola všetky vyššie uvedené tvrdenia. Steeleho vlastný „primárny zdroj“ opísal jeho citácie v Steeleovej dokumentácii ako „skreslené a prehnané“. Bývalý riaditeľ FBI James Comey s prísahou prehlásil, že jeho agentúra sa nikdy neobťažovala potvrdiť tieto zistenia, a to ani potom, čo použili dokumentáciu na odôvodnenie operácie dohľadu proti Trumpovej kampani.

Aj samotný Steele v roku 2018 pripustil, že dokumentácia bola zostavená tak, aby administratíva HIllary Clintonovej mohla mať právny základ na spochybnenie výsledkov volieb v roku 2016.

Macron obviňuje Turecko z hrania „nebezpečnej hry“ v Líbyi
Francúzsky prezident Emmanuel Macron obvinil Ankaru z hrania „nebezpečnej hry“ v Líbyi a uviedol, že nezákonné zameranie francúzskej fregaty tureckou loďou dokázalo správnosť jeho komentára o „mozgovej smrti“ NATO, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Marek Molnár