Ak B. Kollár prácu nevysvetlí, Za ľudí bude trvať na vyvodení zodpovednosti
24 | 06 | 2020 I TASR

Strana Za ľudí kritizuje plagiátorstvo a podvádzanie pri záverečných prácach.


Ak predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v krátkom čase dôveryhodne nevysvetlí medializované informácie o plagiátorstve pri svojej diplomovej práci, jeho koaličný partner strana Za ľudí bude trvať na vyvodení politickej zodpovednosti. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie strany.

Za ľudí zároveň vyzýva ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), aby pripravil kroky na predchádzanie takýmto prípadom už v procese tvorby akademických prác. Strana kritizuje plagiátorstvo a podvádzanie pri záverečných prácach.

"Strana Za ľudí nikdy nebude takéto konanie tolerovať. Tak ako v prípade rigoróznej práce bývalého predsedu NR SR Andreja Danka, tak aj v prípade diplomovej práce Borisa Kollára, ak sa v krátkom čase nepodarí predsedovi národnej rady dôveryhodne vysvetliť, ako je možné, že veľká časť jeho práce je odkopírovaná z iných prác, bude trvať na vyvodení politickej zodpovednosti," uviedla strana.

Kollár by mal podľa Mičovského odstúpiť z funkcie predsedu parlamentu
Podľa ministra pôdohospodárstva by Boris Kollár mal vyvodiť politickú zodpovednosť. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | SITA


Za ľudí zároveň vyzýva ministra školstva, aby pripravil v spolupráci s akademickou obcou také kroky, ktoré zlepšia kvalitu kontrolného procesu, akademické štandardy tak, aby sa takýmto prípadom predchádzalo už v procese tvorby akademických prác - vrátane možnosti odobratia titulu pri prípadných podvodoch.

Podľa medializovaných informácií mal šéf parlamentu vo svojej záverečnej práci skopírovať niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Zverejnené boli tiež informácie o plagiátorstve pri bakalárskej práci poslankyne Petry Krištúfkovej (Sme rodina).

Kollár a Krištúfková nie sú jediní politici, ktorí čelia podozreniam z plagiátorstva. V minulom volebnom období mal podobné problémy vtedajší predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. Opozícia dala návrh na jeho odvolanie z funkcie, ale neuspela. Kollár vtedy Danka za podvod kritizoval a hovoril, že taký človek nemá čo v politike robiť. V súvislosti s touto kauzou mal parlament na stole návrhy na odoberanie titulov.

V súvislosti so zhabanými zariadeniami v NASES má Smer-SD podozrenie na viaceré trestné činy (aktualizácia)
V súvislosti s policajnou raziou, pri ktorej boli začiatkom júna zhabané zariadenia, ktoré mali byť pripojené k vládnej komunikačnej sieti Govnet, majú opoziční poslanci podozrenie na spáchanie viacerých trestných činov. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | SITA