USA využili samit o kontrole jadrových zbraní s Ruskom, aby "zahanbili" Čínu
23 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Pri presadzovaní možnosti bilaterálnej dohody s Ruskom sa USA zaujímali iba o predstavenie lacnej propagandy, ktorá zaútočila na Čínu, pričom vyhliadky na dohodu New START vyzerajú pochmúrne, informuje portál RT.


Nádej sa objavila pred menej ako dvoma týždňami, keď sa Spojené štáty a Rusko dohodli na začatí veľmi potrebných rokovaní o kontrole jadrových zbraní, ktoré sa mali konať vo Viedni 22. júna. Zo Spojených štátov bol vyslaný osobitný prezidentský vyslanec kontroly zbrojenia Marshall Billingslea a z Ruska námestník ministra zahraničných vecí Sergej Ryabkov.

Očakávalo sa, že hlavnými bodmi programu budú dve otázky týkajúce sa globálnej bezpečnosti - stabilita v Európe vo svete po INF (základná dohoda o modernej kontrole jadrových zbraní, podpísaná v decembri 1987 a ktorá zostala v platnosti až do stiahnutia USA v auguste 2019), a predĺženie platnosti dohody New START, poslednej zostávajúcej dohody o kontrole zbrojenia medzi USA a Ruskom, ktorej platnosť sa skončí vo februári 2021.

Macron obviňuje Turecko z hrania „nebezpečnej hry“ v Líbyi
Francúzsky prezident Emmanuel Macron obvinil Ankaru z hrania „nebezpečnej hry“ v Líbyi a uviedol, že nezákonné zameranie francúzskej fregaty tureckou loďou dokázalo správnosť jeho komentára o „mozgovej smrti“ NATO, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Kým zmluva New START je však dvojstrannou dohodou medzi USA a Ruskom, USA jasne uviedli, že každé predĺženie musí zohľadniť aj čínsky jadrový arzenál. Je to podmienka, ktorá zničila všetky šance na predĺženie platnosti, pretože o úplne novej zmluve by bolo potrebné rokovať na trojstrannom základe. Trvanie na trojstrannom stretnutí bol hlavný bod Trumpovej administratívy.

Ešte pred samitom o kontrole zbrojenia Čína objasnila, že sa nebude zúčastňovať rozhovorov, takže akákoľvek diskusia o predĺžení platnosti zmluvy New START sa po príchode javí ako mŕtva. USA však trvali na tom, aby rozhovory pokračovali a zvyšovali vyhliadky, že medzi USA a Ruskom by sa mohol dosiahnuť aspoň určitý pokrok.

Nakoniec však lacná americká propaganda, ktorá jasne vedela, že sa Čína nezúčastní, rozmiestnila čínske vlajky pozdĺž prázdneho konferenčného stola. Následne vznikla fotografia, ktorú neskôr pridal Billingslea na Twitter. V popise príspevku uviedol:

"Rozhovor vo Viedni pomaly začína. Čína sa neukázala. Peking sa stále skrýva za Veľkým čínskym múrom, pričom utajuje jadrové zbrane a mnoho ďalších vecí. Napriek tomu budeme pokračovať s Ruskom."



Tento incident si rýchlo získal hnev u Rusov. Veľvyslanec Dmitrij Lyubinsky prehlásil, že „pri rusko-amerických konzultáciách o strategickej stabilite by nemali byť žiadne čínske vlajky,“ pričom zverejnil na Facebooku obrázok bez vlajok.

&set=a.125646988478143&type=3

Proti Billingsleaovmu príspevku sa postavil jeden z popredných čínskych novinárov Chen Weihua, ktorý kritizoval USA za odstúpenie od multilaterálnych dohôd, ako je iránska jadrová dohoda a dohody o klimatických zmenách v Paríži, a zdôraznil, že „Čína má na rozdiel od 6000 amerických a ruských jadrových zbraní len 300. Takže pokiaľ nesúhlasíte, že klesnete na 300 alebo dokonca 500, nedávate zmysel.“



Viedenský samit nakoniec nevyriešil žiadne problémy a zanechal malú nádej na akýkoľvek prielom v budúcnosti.

Pokiaľ Trumpova administratíva bude aj naďalej trvať na prítomnosti Číny pri rokovacom stole ako predpoklad akýchkoľvek nových dohôd, existuje nulová šanca na pokrok v rozhovoroch o kontrole zbrojenia s Ruskom alebo Čínou. To znemožňuje predĺženie platnosti zmluvy New START, ktorá je nevyhnutná pre zabráneniu novému jadrovému závodu.

"Dolár pôjde prudko dole!", varuje ekonóm z Yale
Silnejšia éra dolára ide na úkor požičaného času. Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič