Trump predĺžil zákaz imigrácie do USA až do konca roka
23 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Americký prezident Donald Trump predĺžil až do konca roka platnosť zákazu vydávania víz pre zahraničných pracovníkov v niektorých kľúčových oblastiach hospodárstva. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.


Trump prostredníctvom prezidentského dekrétu predĺžil v pondelok platnosť opatrenia, ktoré zaviedol 22. apríla s pôvodnou platnosťou na 60 dní.

Opatrenie, ktoré sa týka viacerých kategórií pracovníkov, malo v čase pandémie koronavírusu pomôcť zaistiť pracovné miesta pre nezamestnaných Američanov.

Trumpovým pondelňajším nariadením sa predlžuje aj zákaz vstupu na základe tzv. zelených kariet, ktoré cudzincom umožňujú dlhodobý pobyt v Spojených štátoch.

Udeľovanie víz pre kvalifikovaných pracovníkov sa bude uskutočňovať na "základe zásluh" s cieľom uprednostniť vysoko kvalifikovaných záujemcov.

Kritici americkej vlády hodnotia obmedzenie vydávania víz ako negatívny krok, ktorý môže spomaliť zavádzanie inovácií v USA. Znepokojenie prejavujú aj americké podniky, ktoré sa sťažujú na nedostatok niektorých kategórií pracovníkov.

Bolton zverejnil utajované skutočnosti podobne ako Snowden, tvrdí Pompeo
Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť USA John Bolton sa publikovaním svojej knihy dopustil podobného zverejnenia utajovaných skutočností, ako to svojho času "whistleblower" Edward Snowden. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR