Prokurátor sa k rozhodnutiu polície v kauze rybníkov vyjadrí v zákonnej lehote
23 | 06 | 2020 I TASR

Dozorujúci prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) Žilina sa k rozhodnutiu krajskej policajnej vyšetrovateľky o zastavení trestného stíhania v kauze údajného podvodného predaja rybníkov v Považskej Bystrici vyjadrí v zákonnej lehote. Informoval o tom hovorca KP v Žiline a zároveň dozorujúci prokurátor Martin Kokles.


„Vzhľadom na fakt, že uznesenie vyšetrovateľky Policajného zboru nie je ešte právoplatné a dotknuté osoby majú právo voči nemu podať sťažnosť, nebudem sa vyjadrovať k rozhodnutiu. Vyšetrovací spis preskúmam a rozhodnutie vyšetrovateľky vyhodnotím v zákonnej lehote,“ uviedol pre TASR Kokles.

Ako dodal, podľa uznesenia vyšetrovateľky boli dva dôvody pre zastavenie stíhania. „Prvý je, že aj napriek tomu, že si Slovenský rybársky zväz (SRZ) myslí, že mu vznikla škoda, tak zatiaľ právne nevznikla. To, že sa vyplatenie kúpnej ceny odložilo na splnenie určitých podmienok, je bežná prax pri uzatváraní kúpnych zmlúv. Prevod vlastníckeho práva nie je naviazaný na vyplatenie kúpnej ceny,“ priblížil prokurátor s tým, že druhým dôvodom je, že v konaní oboch bývalých štatutárnych zástupcov nebol zistený a preukázaný úmysel ako povinná zložka skutkovej podstaty uvedeného trestného činu.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Žiline zastavilo po 11 mesiacoch vyšetrovania trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Skutok údajného podvodného predaja rybochovného zariadenia v Považskej Bystrici podľa žilinskej krajskej vyšetrovateľky nie je trestným činom.

(aktualizované) Poslankyňa Krištúfková je plagiátorka horšia ako Andrej Danko, tvrdí Beblavý! (video)
Poslankyňa Národnej rady SR (NR SR) Petra Krištúfková (Sme rodina) okopírovala celú svoju bakalársku prácu. Vo svojom profile na sociálnej sieti na to upozornil ekonóm a bývalý predseda strany Spolu - občianska demokracia (Spolu) Miroslav Beblavý.... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Voči rozhodnutiu vyšetrovateľky podá podľa vlastných slov sťažnosť viceprezident SRZ Jozef Lauš, ktorý s ďalšími rybárskymi funkcionármi z Trenčianskeho kraja podal oznámenie na krajskú prokuratúru s podozrením zo spáchania trestného činu. Podanie sťažnosti zvažuje aj vedenie Slovenského rybárskeho zväzu.

Kauza odštartovala po tom, ako SRZ predal žilinskej spoločnosti vystupujúcej v čase predaja pod názvom MW Solutions areál rybochovného zariadenia v Považskej Bystrici za viac ako 3,4 milióna eur. Majetok prešiel na list vlastníctva spoločnosti, SRZ však stále nemá peniaze za predaj. Vtedajší štatutári SRZ (tajomník Rady SRZ Ľuboš Javor a bývalý prezident SRZ Rudolf Boroš, pozn. TASR) podpísali v novembri roku 2018 zmluvu, ktorá bola pre SRZ nevýhodná a v porovnaní so zmluvou o budúcej zmluve zmenená.

Osem funkcionárov SRZ z Trenčianskeho kraja podalo 27. mája minulého roka na Krajskú prokuratúru (KP) v Žiline oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu. KP Žilina odstúpila oznámenie Okresnej prokuratúre (OP) Žilina. Prokurátor OP Žilina odovzdal 10. júna 2019 oznámenie na vybavenie KR PZ Žilina ako podozrenie z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a podozrenie z obzvlášť závažného zločinu podvodu.