Oligarchovia podľa Slovákov ovplyvňujú vládu aj médiá
23 | 06 | 2020 I TASR

Slováci si myslia, že v krajine sú zvýhodňované určité skupiny občanov, najmä ľudia s napojením na politické špičky.


Až 85 percent Slovákov si myslí, že vláda je ovplyvňovaná oligarchami a finančnými skupinami. Takmer polovica sa zase domnieva, že oligarchovia a finančné skupiny ovplyvňujú aj médiá. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu think tanku Globsec v desiatich krajinách strednej a východnej Európy na tému dôvera v demokraciu.

Z ostatných krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa s rovnakým názorom na ovplyvňovanie vlád oligarchami zhoduje 64 percent Čechov, 56 percent Poliakov a iba 39 percent Maďarov. Podľa Maďarska a Poľska zase, naopak, sú tamojšie médiá viac ovplyvňované vládami svojich krajín. V oboch prípadoch si to myslí viac než 60 percent opýtaných.

Slováci v prieskume si taktiež najviac zo všetkých respondentov zo štátov V4 myslia, že v krajine sú zvýhodňované určité skupiny občanov, najmä ľudia s napojením na politické špičky. Liberálnu demokraciu považuje za lepšiu formu vlády 49 percent Slovákov, avšak 38 percent by preferovalo silného lídra, ktorého riadenie štátu by nevyžadovalo funkciu parlamentu alebo volieb.

Slováci médiám neveria, napriek tomu rastie počet tých, ktorí si za ne platia
Z medzinárodného prieskumu Digital New Report 2000 vyplýva, že len 28 percent Slovákov verí médiám. V porovnaní s minulým rokom však počet tých, ktorí si platia za digitálny obsah, stúpol o štyri percentá. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Zo zúčastnených krajín bolo Bulharsko jediným štátom, ktorému by viac vyhovoval autoritatívny režim. Rakúski respondenti takmer jednohlasne vyjadrili podporu demokratického systému. Tieto odpovede odzrkadľujú aj spokojnosť štátov s tým, ako v súčasnosti u nich funguje demokracia v praxi. Z krajín V4 je Slovensko najnespokojnejšie. Iba občania v Rakúsku, Česku a Estónsku sú viac spokojní s vládnym systémom vo svojich krajinách než nespokojní.

Prieskum sa pýtal aj na otázky spojené s dôveryhodnosťou médií a konšpiračných teórií. Respondenti zo Slovenska a Bulharska najviac súhlasili s konšpiračnými teóriami predloženými v prieskume - priemerne to bola polovica.

Prieskum sa uskutočnil v marci tohto roku na vzorke respondentov v rozmedzí od 1000 do 1047 jedincov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Bulharska, Rumunska, Litvy, Lotyšska a Estónska. Respondenti odpovedali na otázky týkajúce sa tém demokracie, vládnej moci a dôvery v médiá a konšpirácie.

Sme v zlovestnej novej ére totalitarizmu, kde jedinci využívajú sociálne médiá na zničenie každého, kto s nimi nesúhlasí
Tieto jednotky nenávisti, odsudzovania a moralizovania sú novodobými nacistami. Nenosia uniformy ani nemajú fyzické zbrane, ale ich zbraň psychologického zneužívania na internete je veľmi účinná, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Marek Molnár