Na Jadrane sa objavil žralok. Chorváti šalejú (VIDEO)
23 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Ľudia, ktorí v sobotu relaxovali na pláži v Dubrovníku, natočili šokujúce zábery žraloka, ktorý sa objavil blízko pobrežia slávneho chorvátskeho letoviska Dubrovník. Začiatok letnej sezóny vydesil aj samotných Chorvátov, ktorí sú plní silných dojmov. Informoval o tom chorvátsky Večernji list.


V blízkosti jednej z najobľúbenejších pláží v Dubrovníku, Copacabana, sa v sobotu objavil žralok. Odvážni turisti, ktorých neodradil pohľad na charakteristickú trojuholníkovú plutvu, nahlásili toto zistenie okamžite na políciu. Tá nariadila všetkým návštevníkom opustiť vodu. Nezvaný hosť zmizol asi po hodine.


Zistilo sa, že išlo pravdepodobne žraloka modrého. Je to pomerne veľký žralok so štíhlym telom a dĺžkou až 4 m, pričom jeho hmotnosť môže presiahnuť aj 200 kg.


Hoci ide pre človeka o potenciálne veľké nebezpečenstvo, známych je iba 13 potvrdených prípadov útoku tohto žraloka na človeka, z ktorých 4 boli smrteľné.



V Jadranskom mori žije asi 30 druhov žralokov. Mnohé z nich sú chránené a dva z nich sú pre ľudí potenciálne nebezpečné. Najnebezpečnejší, veľký biely žralok bol na Jadrane videný asi 60-krát.


Za posledných 150 rokov pri útoku žralokov zahynulo 11 ľudí a posledný útok sa stal v roku 2008 v zálive ostrova Vis. Slovinský potápač vtedy tvrdil, že bol napadnutý veľkým bielym žralokom, ale jeho príbeh sa nepodarilo dokázať.




ŠOKUJÚCE: Na ceste pod Tatrami agresívny vodič zaútočil na cyklistov (VIDEO)
Pod Tatrami mladý, len 18-ročný vodič automobilu vytlačil manželský pár cyklistov na kraj cesty, predbehol ich a prudko pred nimi zabrzdil. Obaja cyklisti do neho narazili a skončili s rôznymi zraneniami v priekope. Informuje portál onet.pl... Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič