Macron obviňuje Turecko z hrania „nebezpečnej hry“ v Líbyi
23 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Francúzsky prezident Emmanuel Macron obvinil Ankaru z hrania „nebezpečnej hry“ v Líbyi a uviedol, že nezákonné zameranie francúzskej fregaty tureckou loďou dokázalo správnosť jeho komentára o „mozgovej smrti“ NATO, informuje portál RT.


"Turecko hrá nebezpečnú hru v Líbyi a porušuje všetky svoje záväzky, ktoré boli prijaté na berlínskej konferencii," uviedol Macron v pondelok s odkazom na januárové stretnutie.

Macron označil situáciu v Líbyi za „netolerovateľnú“ a vyzval na „ukončenie zahraničného zasahovania a jednostranné činy tých, ktorí chcú získať nové postavenie uprednostňovaním vojny“. Pripomienky francúzskeho prezidenta prišli po stretnutí s tuniským prezidentom Kaisom Saiedom v Paríži.

Za posledné dva týždne Paríž obvinil Ankaru z porušenia medzinárodného zbrojného embarga voči Líbyi. Turecko priviedlo vojská a vybavenie do severoafrickej krajiny, aby podporilo medzinárodne uznávanú vládu v Tripolise, ktorá bojuje v občianskej vojne proti Líbyjskej národnej armáde (LNA). Ankara zasa obviňuje Paríž z podpory LNA, ktorú vedie generál Khalifa Haftar.

Bolton zverejnil utajované skutočnosti podobne ako Snowden, tvrdí Pompeo
Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť USA John Bolton sa publikovaním svojej knihy dopustil podobného zverejnenia utajovaných skutočností, ako to svojho času "whistleblower" Edward Snowden. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„V Líbyi podporujeme legitímnu vládu a francúzska vláda podporuje nelegitímneho vojenského veliteľa a ohrozuje tak bezpečnosť NATO a politickú stabilitu Líbye,“ prehlásil hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin.

Pri pokuse presadiť toto embargo pri pobreží Líbye, bola francúzska fregata Le Courbet 10. júna zacielená tureckou vojnovou loďou. Napriek tomu, že nedošlo k žiadnej "prestrelke", incident rozbúril vzťah Paríža a Ankary.

Macron však poukázal na to, že námorný incident bol „jednou z najkrajších demonštrácií“ jeho komentárov k „mozgovej smrti NATO“, ktorá sa uskutočnila minulý rok po tom, čo Turecko vyslalo jednotky do Sýrie bez toho, aby sa poradilo so svojimi spojencami. Francúzsko a Turecko sú členmi aliancie pod vedením USA. Erdogan na to odpovedal, že jediný s mozgovou mŕtvicou je sám Macron.

Maduro vyhlásil, že je "pripravený" rozprávať sa s Trumpom
Venezuelský prezident Micolás Maduro v pondelok oznámil, že je "pripravený" rokovať s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Ten predtým vyhlásil, že je otvorený stretnutiu so socialistickým lídrom na diskusii o jeho odchode z úradu. Informácie... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR