KBS naďalej uprednostňuje podávanie svätého prijímania do rúk
23 | 06 | 2020 I TASR

Generálny sekretariát KBS usmerňuje, že na sväté prijímanie najskôr majú ísť veriaci, ktorí prijmú eucharistiu do rúk. Na záver pristúpia k svätému prijímaniu tí, ktorým rozdávateľ podá sväté prijímanie do úst.


Konferencia biskupov Slovenska (KBS) naďalej odporúča podávanie svätého prijímania do rúk. Zároveň uviedla, že je možné podávanie prijímania aj do úst, a to v prípade, že osoba nie je schopná prijať eucharistiu do rúk. TASR o tom informovala KBS.

Generálny sekretariát KBS usmerňuje, že na sväté prijímanie najskôr majú ísť veriaci, ktorí prijmú eucharistiu do rúk. Na záver pristúpia k svätému prijímaniu tí, ktorým rozdávateľ podá sväté prijímanie do úst.

"Nemožnosť prijať eucharistiu do rúk môže byť fyzického, psychologického a duchovného charakteru. Prosíme kňazov, aby túto nemožnosť správne vyhodnotili a daným veriacim umožnili prijať sväté prijímanie do úst," uvádza KBS s tým, že veriacich zas prosí, aby rešpektovali odporúčanie a prednostne prijímali eurcharistiu do rúk.

Niektorí vládni poslanci pripúšťajú obavy pred druhou vlnou pandémie
Obavy pred prípadnou druhou vlnou pandémie koronavírusu pripustili niektorí vládni poslanci z toho dôvodu, že môže negatívne ovplyvňovať napĺňanie programu vlády. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | SITA


Pred rozdávaním svätého prijímania, posvätených chlebov či agapé si musí rozdávateľ dezinfikovať ruky. V prípade kontaktu rozdávateľa s ústami veriaceho si musí ruky vydezinfikovať zakaždým.

Naďalej sa odporúča, aby sa ruky na bohoslužbách nepodávali. Znak pokoja je možné nahradiť úklonom alebo úsmevom. V priestoroch, kde sa vykonávajú obrady, sa odporúča odstrániť nádoby s vodou, napríklad sväteničky. Pri vchode do kostola je potrebné umiestniť dezinfekciu na ruky alebo jednorazové rukavice.

Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča zabezpečiť sedenie mimo osôb žijúcich v jednej domácnosti tak, že medzi obsadenými miestami ostane jedno miesto neobsadené, pričom sekvenciu obsadenia sedadiel odporúča v radoch alternovať.

Po smrti pacientky vydali pobočky ÚDZS dve protichodné správy z vyšetrovania
Po náhlej smrti 19-ročnej pacientky v lučeneckej nemocnici sa jej rodičia obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Problémy nastali vtedy, keď jedno vyšetrovanie ukázalo, že nemocnica nepochybila a druhé pochybenia našlo. ... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok