V otvorenom trhu s učebnicami Slovensko dobieha Česko, v duálnom vzdelávaní je pred ním
22 | 06 | 2020 I SITA

V otvorenom trhu s učebnicami dobieha Slovensko Českú republiku, naopak v duálnom vzdelávaní je ďalej. Vyplýva to z prvého zahraničného stretnutia ministra školstva SR Branislav Gröhlinga (SaS), na ktorom sa stretol s ministrom školstva, mládeže a telovýchovy ČR Robertom Plagom.


Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Ministri okrem iného rozoberali aj platy učiteľov a aj svoje plány v danej oblasti. Rozoberali aj stav českého a slovenského školstva. Z celkového počtu 248-tisíc študentov českých vysokých škôl je 21-tisíc študentov, teda 8,5 percenta zo Slovenska.

Od nového školského roka si môžu základné školy vyberať slobodne učebnice pre prvákov až štvrtákov. Ministerstvo školstva zmenilo doterajšiu centralizovanú politiku výberu učebníc a otvára trh s učebnicami. „Česká strana je o pár rokov ďalej ako my. Snažili sme sa získať informácie, čo robíme dobré a akým chybám sa máme vyvarovať,“ poznamenal Gröhling.

Ako ďalej poznamenal, zaoberali sa aj duálnym vzdelávaním a zapájaním mládeže do procesu s prepojením so zamestnávateľskými zväzmi. Zdôraznil, že v tejto oblasti je naopak popredu Slovensko.

Prokurátor Šanta podal na Štefana Á. na súd obžalobu v kauze zmeniek
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v pondelok obžalobu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) na Štefana Á. v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza. TASR o tom informoval prokurátor ÚŠP Ján Šanta. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | TASR


Plaga vyzdvihol osobné stretnutie s tým, že videohovory ho nevedia nahradiť a ľudí vyčerpávajú. „Česká republika rieši totožné problémy, ktoré trápia aj slovenské školstvo. Niekde sme popredu my, niekde naši slovenskí kolegovia, ale ukázalo sa, že máme množstvo spoločných tém a dohodli sme sa, že ich v septembri budeme zase spolu riešiť," povedal.

Presne pred týždňom 15. júna diskutovali spolu Gröhling s Plagom prostredníctvom online diskusie v rámci projektu Deti nepočkajú!, ktorú organizovala Stála konferencia aktérov vo vzdelávaní (SKAV) spolu so svojou partnerskou organizáciou v ČR. Išlo v poradí o šiestu česko-slovenskú online debatu o vzdelávaní na tému „Núdzový stav vo vzdelávaní – možnosti a príležitosti v Českej republike a Slovenskej republike“.

Oficiálny program Gröhling ukončil návštevou Univerzity Karlovej v Prahe, ktorú navštevuje deväťtisíc zahraničných študentov, zväčša zo Slovenska. Na akademickej pôde ho privítal rektor univerzity Tomáš Zima. „Diskutovali sme prioritne o diverzifikácii vysokých škôl, o tom, ako by sme ich vedeli rozlíšiť, prípadne ako sa na túto otázku pozerá akademická obec. Uvidíme, ako budeme pokračovať v tejto téme na Slovensku, pretože nás čaká rokovanie v rámci Slovenskej rektorskej konferencie,“ priblížil Gröhling.