Holandská vláda je pod rastúcim tlakom, aby prijala detských utečencov
22 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Protesty vyzývajú koalíciu, aby prijala z gréckych ostrovov 500 maloletých 


Zhromaždili sa na námestiach, v parkoch a na mólach. V tichých protestoch sú demonštranti od seba vzdialení 1,5 metra a niektorí držia nápisy „WeesWelkom“ (buďte vítaní - slovo „Wees“ tiež znamená sirota) a „500 Kinderen“ (500 detí), píše theguardian.com. Od apríla sa v celom Holandsku konali protesty proti holandskej vláde, ktorých cieľom je zaviazať vládu k tomu aby prijala 500 detí žijúcich v preplnených táboroch na gréckych ostrovoch.

Vlani v októbri požiadala grécka vláda členské štáty EÚ, aby poskytli útočisko pre 2 500 osamelých detí, čo je asi polovica celkového množstva detí na gréckej pevnine a na ostrovoch. Po mesiacoch nečinnosti prisľúbilo 11 členských štátov EÚ plus Nórsko a Švajčiarsko domov najmenej pre 1600 mladých žiadateľov o azyl. Deti sú väčšinou z Afganistanu, Pakistanu a Sýrie. Holandská vláda však medzi týmito krajinami nie je.

Krehký liberálno centristicko pravicový koaličný štvorlístok, vedie Mark Rutte, pričom sa dostáva pod stále rastúci tlak verejnosti. Jedna tretina holandských obcí - 119 miestnych úradov, ktoré zastupujú 9 miliónov ľudí - uviedla, že podľa University of Utrecht sú za to, aby do Holandska priniesli 500 detí. Veľké mestá, ako napríklad Amsterdam, Arnhem a Utrecht, ponúkli, že niektoré z detí príjmu.

Kanadská polícia varuje saudského disidenta, že sa stal terčom Saudskej vlády
Omar Abdulaziz, blízka osoba zavraždeného novinára Jamala Khashoggiho, sa dozvedel, že sa stal cieľom Saudskej Arábie Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Približne 100 významných osobností podpísalo otvorený list vyzývajúci holandskú vládu, aby odpovedala na „krik o pomoc“ Grécka. Kampaň priniesla osobnosti zo všetkých oblastí života, od dvojnásobnej holandskej komisárky EÚ Neelie Kroesovej po nezávislú hudobnú hviezdu, Joshua Noleta.

"V tábore, ktorý má priestor pre 3 000 žiadateľov o azyl, žije 20 000 ľudí," uviedol Nolet v súvislosti s nechvalne známym táborom Moria na Lesbose. Ľudia tu čakajú hodiny na jedlo, vodu a možnosť sa umyť. "Je šialené, že to nechávame len tak. Toto neodráža krajinu, v ktorej som vyrastal."

Pokiaľ ide o Rutte, situácia by sa dala ľahšie vyriešiť, ak by nemusel brať do úvahy svojich koaličných partnerov. Kampaň podporujú dve zo štyroch vládnych strán, liberálna D66 a Kresťanská únia, zatiaľ čo tretia, kresťansko-demokratická aliancia, je pod tlakom svojich voličov, ktorí deti prijať nechcú. Niektoré miestne skupiny sú motivované súcitom, povedal Klaas Valkering, člen rady CDA v Bergene.

Bývalá americká veľvyslankyňa OSN pripísala všetku vinu za protesty Rusku
Zdá sa, že jedinou úlohou amerických úradníkov je nájsť spôsob, ako pripísať vinu Moskve za takmer akýkoľvek incident, pričom ruský zástupca vyslanca OSN uviedol, že presne to robí bývalá americká veľvyslankyňa OSN Nikki Haleyová, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Vláda tvrdí, že existuje lepší spôsob a minulý mesiac prisľúbila 3,5 až 4 milióny EUR na pomoc deťom v Grécku. Niektoré peniaze pomôžu vytvoriť systém opatrovníctva, ktorý bude zastupovať zákonné záujmy detí bez sprievodu v Grécku. Vláda tiež prisľúbila financovať miesta v prijímacích strediskách na gréckej pevnine.

"Je to humánnejšie riešenie," uviedla Bente Becker, poslankyňa a hovorkyňa pre migráciu Rutteho strany VVD. Uviedla, že toto „štrukturálne riešenie“ bude odrádzať rodiny od toho, aby dali svoj život do rúk pašerákom, pričom poukazovala na model dohody EÚ s Tureckom z roku 2016. "Nemalo by to znamenať lístok do Holandska, keď idete na grécky ostrov," uviedla. "Nechcem aby sa stalo, že rodičia posadia svoje deti do gumových lodí v Stredozemnom mori. To by mohlo ohroziť ich životy."

Kritici tvrdia, že vláda sa mýli, ak sa domnieva, že dokáže opraviť grécky azylový systém, ktorý je prešpikovaný obvineniami z nesprávnym nakladaním s finančnými prostriedkami a neprimeranými procesmi.

"Gréci nie sú schopní problém vyriešiť," uviedol Sander Schaap na holandskej rade pre utečencov. Plán na ochranu detí v Grécku označil za „naivný“. Vládny plán, tvrdil Schaap, je „... pokusom nájsť politické riešenie politického problému vo vládnej koalícii“. Holandskí politici od 90. rokov minulého storočia zaujali reštriktívnejšie stanoviská k migrácii, uviedla politická vedkyňa Saskia Bonjour z Amsterdamskej univerzity. Túto tendenciu posilnila „silná radikálna pravicová prítomnosť“ v krajine, ktorú reprezentujú osobnosti ako Pim Fortuyn, Geert Wilders a Thierry Baudet..

Začali sa rozhovory o jadrovom odzbrojení medzi USA a Ruskom. Čína sa zatiaľ nepripojí
Rozhovory sa majú začať dnes vo Viedni, pričom USA sa zúfalo snažia dostať Čínu k rokovaciemu stolu Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Mário Martinka