Černobyľ ukázal, že radiácia škodí prírode menej než človek
22 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

V černobyľských lesoch, ktoré uzatvorili kvôli havárii jadrovej elektrárne v roku 1986, sa znova objavili zvieratá, ktoré tam nežili viac ako storočie. Uviedol portál Ecology.md.


Deň 26. apríl 1986 bol tragickým v histórii bývalého Sovietskeho zväzu i celého sveta. Došlo vtedy k havárii v jadrovej elektrárni v ukrajinskom Černobyle. Rozsiahle územia okolo elektrárne sa stali zakázanou zónou.


Vedci nedávno spustili projekt, ktorého cieľom je zistiť aktuálny stav živočíchov na tomto opustenom mieste. Ukazuje sa, že prítomnosť ľudí ovplyvňuje svet zvierat oveľa viac ako žiarenie. Pretože v černobyľskej zóne boli objavení predstavitelia fauny, ktorých tu už viac ako storočie nepozorovali.


Za posledných 30 rokov sa počet zvierat vo vylúčenej zóne výrazne zvýšil. Čo naznačuje, že rádioaktívne žiarenie neovplyvňuje život zvierat až tak škodlivo, ako zásahy človeka.


Kométy sú pre Zem nebezpečnejšie ako asteroidy, varuje Európska vesmírna agentúra
Európska vesmírna agentúra (ESA) varuje, že kométy nie sú iba neškodné kúsky ľadu, pretože ich potencionálny dopad na Zem môže byť deštruktívny, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Marek Molnár

Vedci sledovali populácie zvierat podľa stôp v čerstvo napadnutom snehu. V novembri minulého roka bolo nainštalovaných 42 kamier.


Štúdia odhalila, že v černobyľských lesoch sa výrazne zvýšil počet diviakov, vlkov, srncov a líšok. Okrem toho sa tu našli vzácne zvieratá, ktoré sa na týchto miestach už mnoho rokov neobjavili. Vrátili sa rys ostrovid a medveď hnedý.


Profesor Portsmouthskej univerzity Jim Smith tvrdí, že táto havária vytvorila precedens. „Nehovoríme, že rádioaktívne žiarenie je dobré. Nedostatok ľudského vplyvu však umožnil rast populácie zvierat,“ vysvetlil. V černobyľskej zóne sa im dokonca podarilo vyfotografovať bizóna i koňa prževaľského.


Každopádne by nás to podľa výskumníkov malo donútiť zamyslieť sa, či aktivity človeka nie sú omnoho ničivejšie než rádioaktívna hrozba.


Vedcom sa podarilo opeliť ovocné stromy s pomocou mydlových bublín
Vedci metódu s opeľovania stromov testovali aj s použitím autonómneho dronu s bublifukovou pištoľou. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | SITA