V Bielorusku zatkli Lukašenkovho protikandidáta
21 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Bieloruská polícia vo štvrtok zadržala a predviedla na výsluch Viktora Babarika, ktorý je v nadchádzajúcich prezidentských voľbách jedným z hlavných protikandidátov úradujúcej hlavy štátu Alexandra Lukašenka.


Informovala o tom agentúra Interfax.

Bývalý šéf belgickej banky Viktor Babariko, bol obvinený bieloruskou políciou a predvedený na výsluch, informoval o tom jeden z právnikov Babarika, Dmitrij Laevský.

Laevský pre Interfax zdôraznil, že Babariko „s obvinením dôrazne nesúhlasí.“ "Obhajoba trvá na jeho úplnej nevine," uviedol právnik a poznamenal, že Babariko je "nažive a v poriadku." Laevský tiež uviedol, že v súlade so zákonom „sa obhajoba odvolala proti zadržaniu Viktora Babarika“. "Táto sťažnosť však ešte nebola posúdená," uviedol.

Spolu s Viktorom Babrikom bol 18. júna 2020 zadržaný aj jeho syn Eduard Babariko, ktorý však podľa právnikov ešte nebol obvinený. Výbor pre štátnu kontrolu uviedol, že prezidentský uchádzač bol zadržaný, pretože „bol priamym organizátorom a vodcom nezákonných činností“ v úvislosti s aktivitami Belgazprombank. Niektoré zdroje uvádzajú, že môže ísť o súčasť veľkej schémy prania špinavých peňazí. Po zatknutí právnici nemohli navštíviť Babarika a ani jeho syna.

Generálny prokurátor Bieloruska Alexander Konyuk uviedol, že obaja zadržaní budú obžalovaní v prípade Belgazprombank, pretože svojim konaním „ohrozujú záujmy národnej bezpečnosti krajiny vo finančnej aj inej oblasti“. Bieloruskí aktivisti za ľudské práva už vyhlásili Babarika za politického väzňa. Európska únia požiadala o prepustenie Babarikovcov.

Viktor Babariko bol predsedom Belgazprombank od roku 2000 do 12. mája 2020, keď oznámil svoje rozhodnutie kandidovať v prezidentských voľbách proti súčasnému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. V rôznych prieskumoch sa objavoval na druhom mieste, pričom na svoju kandidatúru zozbieral 435 tisíc podpisov, zatiaľ čo zákon požaduje minimálne 100 tisíc.

12. júna bola vyplienená Belgazprombank a bolo začaté trestné stíhanie proti niekoľkým bývalým a súčasným zamestnancom banky. Zadržaných bolo celkovo 15 osôb vrátane niekoľkých vrcholových manažérov. V spoločnom vyhlásení Gazprom a a  Gazprombank, z ktorých každý vlastní 49,8% podiel v Belgazprombank,  označili policajnú akciu za nezákonnú a oznámili plány na ochranu svojich práv a legitímnych záujmov všetkými dostupnými právnymi prostriedkami.


V sobotu Babarikov volebný štáb predložil Ústrednej volebnej komisii Bieloruska dokumenty na registráciu kandidáta na funkciu prezidenta. Volebný štáb zároveň iniciuje skupinu, ktorá vedie kampaň na začatie referenda o návrate ústavy z roku 1994, s obmedzením prezidentských právomocí a rozdelením vládnej moci.

Prezidentské voľby v Bielorusku sú naplánované na 9. augusta.