Sibírske mesto dosiahlo ďalší rekord v podobe najvyššej teploty
21 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Mestečko Verchojansk, ktoré je domovom pre 1 000 ľudí v ruskom regióne Jakutsko, v sobotu prekonalo rekordne najvyššiu teplotu 38 stupňov Celzia, informuje portál RT.


Verchojansk už predtým držal rekord pre najväčšie rozpätie teplôt na Zemi. Doteraz sa teploty v malom meste pohybovali medzi -68 a +37 stupňov Celzia, čo je rozdiel 105 stupňov.

V júli je priemerná denná teplota 19,9 stupňov Celzia, čo je oveľa menej ako sobotná teplota 38 stupňov Celzia.



Rekordná teplota sa rozšírila na sociálnych sieťach, pričom si ju hneď všimla švédska aktivistka v oblasti zmeny klímy Greta Thunbergová.



Verchojansk sa nachádza 4700 km východne od Moskvy. Jakutsko, najväčší región Ruska, je domovom mnohých rôznych miestnych etnických skupín. V zime ľudia žijúci vo Verchojansku často čelia dňom, keď je teplota aj -50 stupňov Celzia.

Cesta z Moskvy do mesta by trvala takmer dva dni a zahŕňala by viac letov. V roku 2014 to Business Insider označil za „najšťastnejšie miesto na Zemi“.



Súčasné demonštrácie ukazujú, že ľudia musia využiť "silu" aj v boji proti globálnemu otepľovaniu, tvrdí Thunbergová
Protesty Black Lives Matter na celom svete ukazujú, že ľudia musia použiť „potrebnú silu“ aj v boji proti globálnemu otepľovaniu, tvrdí mladá aktivistka Greta Thunbergová, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Marek Molnár